- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Aktivnost USAID i Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede

 

OBUKA ZA PRIMENU PESTICIDA

Beograd, 14. juni 2011.

 

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede  pokreće drugi ciklus obuka o bezbednoj primeni pesticida i zaštiti životne sredine namenjen poljoprivrednim proizvođačima. Obuke će se realizovati u toku meseca juna i jula 2011. godine u 42 opštine širom Srbije.

Cilj obuka je podizanje nivoa znanja i svesti poljoprivrednih proizvođača o bezbednoj primeni i rukovanju sredstvima za zaštitu bilja i upravljanju rizikom pri njihovoj primeni. Obuke će sprovoditi stručnjaci za zaštitu bilja iz 33 poljoprivredne stručne službe Republike Srbije, kao i inžinjeri poljoprivredne mehanizacije i mašinski inžinjeri sertifikovani za sprovođenje ove vrste obuka.

Tokom prvog ciklusa obuke koja je održana tokom 2009. godine u saradnji sa Upravom za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, 475 poljoprivrednih proizvođača je steklo sertifikate za bezbednu primenu pesticida i zaštitu životne sredine, dok je 38 edukatora steklo licencu za rad.

Obuke obuhvataju teme koje se odnose na: opšta znanja o sredstvima za zaštitu bilja i njihovoj primeni, vrstama i pravilnom izboru ličnih zaštitnih sredstava koja se koriste pri rukovanju; uticaju sredstava za zaštitu bilja na zdravlje ljudi, simptomima i prvoj pomoći u slučaju trovanja sa sredstvima za zaštitu bilja, njihovom pravilnom skladištenju, proveri ispravnosti i kalibraciji opreme i uređaja za primenu sredstava za zaštitu bilja, odlaganju i rukovanju sa neiskorišćenim sredstvima za zaštitu bilja; odlaganju i rukovanju sa amabalažom od sredstava za zaštitu bilja, štetnim organizmima i opšta pitanja iz zaštite životne sredine.

Krajnji cilj ovih aktivnosti jeste proizvodnja bezbedne hrane za ljude i životinje kao i zaštita zdravlja ljudi i životne sredine. Nepravilno rukovanje i primena sredstava za zaštitu bilja narušava zdravlje ljudi, kako onih koji su direktno izloženi (oni koji vrše primenu) tako indirektno i cele populacije preko hrane i hrane za životinje (ostaci sredstava za zaštitu bilja) i zemljišta i vode za piće (zagađenjem podzemnih voda, kao izvora pijaće vode).

Proizvodnja bezbedne i kvalitetne hrane i hrane za životinje je od vitalne važnosti za srpsku privredu. U većini zemalja u svetu uvedeni su visoki standardi zaštite potrošača koji se odnose na bezbednost i kvalitet hrane i hrane za životinje i predstavljaju ograničenja za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije. Ova ograničenja se mogu ukloniti samo uspešnom primenom standarda kvaliteta i bezbednosti hrane.

USAID je investirao 26 miliona dolara kroz Agrobiznis projekat koji pomaže unapređenje poljoprivredne produktivnosti, proširenje poljoprivredne proizvodnje, otvaranje novih izvoznih tržišta i jačanje kapaciteta organizacija proizvođača i pružalaca usluga koji podržavaju sektor poljoprivrednog preduzetništva u Srbiji.