- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Da li je Državni trezor zaključan za stočare?

 

PROIZVOĐAČI MLEKA OČEKUJU PREMIJE I SIGURAN ZAKUP DRŽAVNOG ZEMLJIŠTA

Novi Sad, 10. avgust 2012.

 Centralna asocijacija proizvođača mleka  iz Vojvodine (najveća u Srbiji) zatražila je prijem kod ministra Gorana Kneževića povodom predloga mera bitnih za njihov opstanak. Predsednik Asocijacije Sanja Bugarski kaže da su proizvođači mleka ugroženi sušom i kašnjenjem države u isplati preuzetih obaveza i da to može dovesti i do nestašice mleka. Ona smatra da je inicijativa da stočari izgube prvenstvo u zakupu državnog zemljišta novi udar na ovu granu i da je to nedopustivo.

Farmeri još poručuju  da bi država trebala da donese meru da svako ko obrađuje više od 100 hektara mora da se bavi stočarskom proizvodnjom – kao kooperant ili samostalno. To što smo među prvih deset izvoznika kukuruza u svetu sa proizvodnjom od 5,5 – 7,0 miliona tona, nije i ekonomski koristan posao. Stočarstvo je jedini model da se zaradi više – predlažu farmeri.

O ovoj inicijativi prof. dr Radovan Pejanović, prorektor Univerziteta u Novom Sadu, kaže:

- Uslovljavanja nisu dobra. Ja sam za stimulativne mere, a to je i prioritet u zakupu državnog zemljišta za stočare. Ima još mnogo mera koje služe kao podsticaji – nabavka kvalitetnih stada, premiranje izvoza, ugovaranje za poznatog kupca... – smatra dr Pejanović i podseća da je strategija razvoja stočarstva odavno najavljena i da je sada krajnje vreme da se ona i uradi, na osnovu čega bi gazdinstva u dužem periodu znala šta podstiče država, a gde samo oni snose rizik.

Poseban problem imaju gazdinstva koja sarađuju sa mlekarom u Somboru, jer nisu dobili premije za mleko – prvi i drugi kvartal. Iz Uprave za plaćanja nalozi su upućeni u trezor i sada su briga Ministarstva finansija, koje ovim nalozima ne daje prioritet, kao ni isplati premija za umatičena grla.

Mita Plavšić iz Bačke Palanke ima 200 krava, od toga je 100 grla u muži, pored suše pogodila ga je i besparica:

- Za premiju i umatičena grla očekujem oko četiri miliona dinara, a dospele su obaveze za plaćanje zakupa zemljišta i kredit banci, kaže Plavšić za „AgroServis” i najavljuje svoj bankrot.

- Zovem, pitam, odgovor države je – nema para. A mi niti imamo para, niti stoka hrane za zimu. Svi imaju prednost u isplatama u odnosu na stočare. To je poruka koliko je državi, zapravo, stalo do nas – nezadovoljan je Plavšić i spas vidi u gašenju farme.

Od i duće nedelje junice koje nisu steone nudi klanicama, a grla u muži prodavaće po tridesetak komada mesečno.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za isplatu premija imaju evidentirano 12.000 gazdinstava, kažu da je većina primila premije za prvi kvartal, a da je obrada premija za drugi kvartal u toku.