Događaj godine

 

MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU POSTAO SADRŽAJNA PROMOCIJA AGROINDUSTRIJE

Čedomir Keco

Novi Sad, 26.05.2023.

Međunarodni 90. poljoprivredni sajam u Novom Sadu ove godine je pokazao da je organizator uspeo da ovu sadržajnu agroindustrijsku manifestaciju uvede u savremene tokove i savlada sve zapreke nastale u epidemiji korone. Sa skoro 1.200 izlagača, sajamska izložba gradi novi model poslovne ponude za gotovo sve sektore u poljoprivredi i agrobiznisu. Kada smo pre par godina na ovom mestu objavili da će sajam u Novom Sadu biti ogledalo kupovne moći i saradnje banaka i farmera i da će ta formula pokazati kojim tempom se širi savremena poljoprivreda, znali smo da to vreme dolazi i da je došlo.

Posebne inovacije zapažene su u primeni savremene tehnologije, od dronova do guseničara za rad u voćnjaku bez vozača. Među stočarima posebnu pažnju izazvala je savremena kontrola porekla goveda na osnovu analize samo jedne dlake. Ova metoda će sprečiti uvoz priplodnih grla sa netačnim pedigreom.

Više nego ranije mnoge teme su bile posvećene ulozi žena u poljoprivredi i ruralnom razvoju, ali niko nije uspeo da saopšti pregled dopunskih zanimanja, što je u bogatim zemljama prepoznatljivo i donosi profit. Zapravo, nijedna od brojnih asocijacija koje okupljaju žene nije uspela da poveže njihovu proizvodnju i usluge sa trgovinskim lancima i specijalizovanim servisima prodaje.

Voćari su imali na izložbi sve za svoje potrebe, od ambalaže do berača za višnje, koji trese stablo bez posledica za dalji rast.

Izložba mehanizacije je delovala kao velika kolekcija koja može da zadovolji potrebe proizvodne tehnologije, uz skraćivanje vremena trajanja gotovo svih operacija. U ponudi su dominirale mašine velikog radnog zahvata i velikog učinka. To se videlo od traktora, prskalica, kombajna, setvospremača... Kupovine će biti, ali manje nego ranije, jer je država zabranom izvoza žitarica sa dobrom cenom sada ratare ostavila sa viškovima kukuruza i pšenice. Godišnja investicija u mehanizaciju ove godine biće manja od 120 miliona evra. Samo na jednoj sajamskoj tribini ovo je zapaženo kao ozbiljan propust države, uz bojazan da nova žetva doživljava pretnju sa niskom cenom.

I ove godine sav sajamski prostor je bio iskorišćen, a poseban sadržaj viđen je na Sajamskom Salašu Rogalj, gde su se dnevno menjali izlagači i ponude, tako da je put do hipodroma bio pun posetilaca i kupaca raznih đakonija i pića.

Najveće priznanje Poljoprivrednog sajma pripalo je Naučnom institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad  Institutu od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---