- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

EDUKACIJA SEOSKIH DOMAĆINA

 

Tršić, 14. jun 2011.

Udruženje za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Srbije i Turistička organizacija Loznice organizovali su u Tršiću drugi pilot program obuke seoskih domaćina.                                                

Na edukativnom skupu održanom u Tršiću učestvovali su seoski domaćini iz Tršića, Korenite, Velike Reke kao i predstavnici lokalne samouprave i turističkih organizacija Loznice i Malog Zvornika. Predavači dr Snežana Štetić, profesor  Kristina Košić i mr Radomir Stojanović, govorili su o značaju razvoja seoskog turizma za seoske domaćine i članove njihovih porodica, kao i za lokalnu zajednicu. Bilo je reči i o sadržaju turističke ponude i načinima prodaje, pripremi domaćinstva za prihvat i boravak gostiju u cilju formiranja kvalitetnog turističkog proizvoda, koji će moći da zadovolji potrebe i očekivanja gostiju.

U razgovoru sa predavačima, seoski domaćini su kao problem istakli nedovoljna podsticajna sredstva od strane državnih organa za razvoj seoskog turizma, a izneto je i nezadovoljstvo radom turističkih organizacija i agencija na polju promocije i dovođenja gostiju. Nakon završene obuke učesnici su obišli dva kategorisana seoska domaćinstva u Tršiću - Apartmane Kondić i Konak Bandulić, a predavači su domaćinima ukazali na uočene nedostatke i dali sugestije. Imajući u vidu činjenice da postoji Udruženje domaćina Tršića, da je kategorisano šest seoskih domaćinstava sa 60 ležajeva, zatim na razvijenost kulturnog turizma u okolnim mestima i svega što je u vezi sa rodnom kućom Vuka Karadžića u Tršiću, postoje sjajni preduslovi za brži i kvalitetniji razvoj seoskog turizma, a tome bi trebalo da doprinese i održani program obuke seoskih domaćina.