- TRŽIŠTE - /29.05.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.90 din/kg , pšenica 19.60 din/kg , soja 42.00 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.65 din/kg , pšenica 20.02 din/kg , soja 32.97 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.64 din/kg , pšenica 17.12 din/kg , soja 31.21 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.70 din/kg , pšenica 22.02 din/kg , soja - ;

Kako vlada Vlada

 

TRI NEDELJE SE ─îEKA SAGLASNOST NA PRODU┼ŻETAK RAZMENE KUKURUZA ZA JUNAD

Novi Sad/Beograd, 18. novembar 2019.

Razmena kukuruza za ┼żivu junad, o ─Źemu je zaklju─Źak donela Vlada 22. avgusta, po kome se za ovu trgovinu odvaja 17.000 tona zrna, je u zastoju. Nakon prvog uspelog poziva o razmeni ostalo je neiskori┼í─çeno jo┼í 11.000 tona, ┼íto sada ┼żele da preuzmu sto─Źari, ali je potrebna saglasnost od vi┼íe ministarstava.

Vlada zbog procedure sada ima obavezu da donese zaklju─Źak o nastavku razmene i terminima. Toj odluci prethodi prikupljanje saglasnosti, koje je sada zako─Źilo  Ministarstvo finansija, jer navodno „nisu dobili zahtev”. Na┼í izvor je to proverio i utvrdio da je uz potpis ovaj dokument stigao kod slu┼żbenika u kabinetu ministra Sini┼íe Malog. U Ministarstvu poljoprivrede ka┼żu da su u─Źinili sve da se kompletira mterijal za Vladu, ali to traje vi┼íe od tri nedelje.

Me─Ĺu odgajiva─Źima junadi, posebno u Ma─Źvi, postoji nezadovoljstvo, jer izvoz koji je krenuo u Tursku njih ne doti─Źe, a nakupci i klani─Źari za junad prve klase nude 1,60-1,90 evra za kilogram.

Ivan Radovanovi─ç iz Bogati─ça razmenom junadi za kukuruz ostvario je prodaju junadi po ceni od 2,18 evra i ┼żeli da ponovo u─Ĺe u ovaj aran┼żman.

- Ovakav pad cene junadi ni najstariji tovlja─Źi u Ma─Źvi ne pamte. Pre par dana je u Metkovi─çu klani─Źar platio junad 1,50 evra. Sada ─Źekamo novi krug razmene i dobro je ┼íto je Ministarstvo poljoprivrede uklju─Źilo Robne rezerve u ovaj posao, jer imamo i dosta te┼żih junadi.

Ivan Radovanovi─ç

Sto─Źari u Adi, Ba─Źkoj Topoli i Senti pripremili su za razmenu vi┼íe od 100 komada junadi, a nekima se ┼żuri zbog kreditnih obaveza. Sli─Źno je i sa sto─Źarima u okolini Sombora.

U Udru┼żenju „Agroprofit” danas su nas obavestili da su uputili protest ministru finansija Sini┼íi Malom, ─Źiji slu┼żbenici nisu po┼ítovali zaklju─Źak Vlade i nedavanjem saglasnosti su indirektno pomogli nakupcima i klani─Źarima da niskom cenom nanesu finansijsku ┼ítetu sto─Źarima.

U Robnim rezervama poku┼íavaju da prikupe svu saglasnost da bi se zaklju─Źak pojavio na Vladi u ─Źetvrtak.

U pomenutom udru┼żenju, kome su saglasnost na besplatan prevoz junadi i obra─Źun te┼żine bez kala dale tri klanice, saop┼ítili su da je jedna klanica prekr┼íila to obe─çanje i da ─çe predlo┼żiti da se isklju─Źi iz posla.