- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

KULEN OBELEŽJE SELA

 

Svetozar Miletić, 14. juni 2011.

 

U organizaciji Mesne zajednice u Svetozaru Miletiću, selu kod Sombora, u „Lemešu”, kako ga meštani još zovu, održaće se peta Kulenijada 25. juna 2011. godine, sa početkom programa u 10 časova.

Cilj manifestacije je da se afirmiše kulen, koji je uz „Lemeški paprikaš” jedinstven proizvod i obeležje ovog mesta.

Tradicija proizvodnje kulena, kažu u ovom selu, duža je od 350 godina. Nekada se pripremao od seckanog svinjskog mesa, a kasnije od mlevenog. Miletićani žele da zaštite svoj proizvod, a ideja je da nosilac aktivnosti bude Mesna zajednica. Po svemu sudeći, doći će do povezivanja proizvođača, koji bi formirali udruženje, dogovorili se o recepturi, jer za brendiranje proizvoda mora postojati jedinstvena tehnologija.

Za dobar kulen potrebna je dobra paprika, meso, so i oceđeni beli luk. Kulen se puni u takozvano slepo crevo svinje, cedi se u kotaricama sa slamom, a dimi se svaki drugi ili treći dan. Za dimljenje se preporučuje bagremovo drvo i piljevina, a treba da odstoji oko četiri meseca.

Cena kulena je deset puta veća od žive vage tovljenika, pa ovaj proizvod donosi dobru zaradu proizvođačima.

U šali Miletićani dodaju da posle konzumiranja kulena, dobru zaradu mogu ostvariti i proizvođači vina, sode i piva.