- TRŽIŠTE - /10.03.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.20 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.55 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.49 din/kg , pšenica 20.04 din/kg , soja 33.21 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.88 din/kg , pšenica 15.93 din/kg , soja 31.44 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.55 din/kg , pšenica 20.94 din/kg , soja - ;

Ministar Nedimović na Novosadskoj televiziji u emisiji „Otkos”

 

SVI PODSTICAJI IZ 2019. NAJKASNIJE DO 20. JANUARA 2020.

Novi Sad, 23. decembar 2019.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, u emisiji „Otkos” Novosadske televizije, u razgovoru sa urednikom Slavišom Dabižljevićem poslao je ohrabrujuće poruke poljoprivrednicima za narednu godinu. Ministar je rekao da nema potrebe za bojazan oko isplate, jer „država nikome neće ostati dužna”. Oni poljoprivrednici koji su predali svu ispravnu dokumentaciju zaostale podsticaje iz ove godine dobiće najkasnije do 20. januara 2020. On je rekao i da će naredna godina biti „godina donošenja zakona” i, kako je naglasio, devet je već pripremljeno, a na toj listi je i Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

  • Kada je reč o prihvatanju IPARD programa, možemo reći da interes postoji i da trenutno ima više zahteva nego novca – rekao je Nedimović, a to znači da su naši poljoprivrednici zainteresovani za ove programe. Za one koji nisu u mogućnosti da koriste IPARD, moći će da od 1. januara konkurišu za traktore domaće proizvodnje.

Rezultati konkursa za mlade biće poznati u februaru, ali će biti novih ponuda i to od uslova za korišćenje državnog zemljišta do kupovine.

Uz ocenu da su stočari pozitivno ocenili i prihvatili razmenu junadi za kukuruz, domaćin emisije Slaviša Dabižljević je pitao ministra da li će se raspisati novi poziv za razmenu, kako predlažu gazdinstva i udruženja.

  • Prihvatamo inicijativu stočara i zahvaljujemo udruženjima i poljoprivrednicima koji su pomogli da se realizuje razmena. Oni su u tome videli najbolju priliku da prodaju junad. Očekujem da tokom ove godine na Vladi donesemo odluku o razmeni junadi za 10.000 tona merkantilnog kukuruza, a da to obavimo u januaru – rekao je Nedimović i naveo da zamenom naši farmeri postižu dobru prodajnu cenu junadi koja nigde ne postoji.

Ministar je naveo da će se Uprava za agrarna plaćanja kadrovski popuniti i da se po usvajanju „krovne uredbe” veliki broj isplata očekuje u martu.

Odgovarajući na pitanja gde očekuju investicije u idućoj godini, Nedimović je naveo prvo stočarstvo, pa mlečnu industriju, a očekuje mnogo  od novog početka rada Budimke, kao i od proizvodnje suncokreta u novoj sezoni. On je zapazio da se malo poljoprivrednika opredeljuje za prerađivačke ili doradne kapacitete i da se to mora poboljšati, a to je obaveza koju imaju i lokalne uprave i komorski sistem, poručio je Nedimović.