МУШМУЛЕ КАО ХОБИ, АЛИ И ИЗВОР ЗАРАДЕ

 

Смедеревска Паланка, 22.11.2021.

РТС

  • Мушмула је воћна врста која није у великој мери распрострањена међу српским произвођачима, али од које може да се остварити добра зарада, кажу Дијана и Предраг Филиповић из Тополе, који су се одлучили за узгајање мушмула.

Пре шест година у селу Водицама код Смедеревске Паланке, на површини од 30 ари, Филиповићи су посадили триста стабала овог воћа, обоје су у радном односу, па су мушмуле за њих хоби који уз задовољство донесе и додатну зараду.

Производња мушмула не захтева ни велика улагања ни много рада.

"Размишљали смо између ораха и лешника, а онда сам се сетила мушмула пошто сам као мала волела мушмуле и тако смо посадили мушмуле", каже Дијана.

Са послом крећу од марта, па до новембра, каже Предаг и додаје да је предност то што мушмула цвета у мају, па јој први мразеви не могу ништа, а бере се после првог мраза.

Посао учи и њихов син Теодор који највише помаже у овом месецу када је берба у току.

Филиповићи успеју да уберу преко једне тоне ове ретке воћке коју за сада продају маркетима, али имају понуде и за извоз у иностранство.

"Ако би посматрали актуелну цену јабука и цену мушмула она је од три до четири пута већа. За килограм јабука се добије 30 динара у откупу, а за мушмуле 60 до 90 динара", каже Предраг.

Мушмулу прерађују у ракију за коју су чули да се у Француској и Швајцарској у домаћинствима продаје као најскупља. Они о продаји још не размишљају, иако је Предрагу донела награде

Оно што са сигурношћу тврде је да је ово воће пуно витамина и садржи већу количину витамина Це у односу на лимун и поморанџу. ---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---