- TRŽIŠTE - /08.01.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.70 din/kg , pšenica 17.80 din/kg , soja 47.20 din/kg ; /08.01.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.54 din/kg , pšenica 15.57 din/kg , soja 34.88 din/kg ; /08.01.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.24 din/kg , pšenica 14.03 din/kg , soja 32.61 din/kg ; /08.01.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 18.82 din/kg , pšenica 19.09 din/kg , soja - ;

NAJVEĆA PONUDA ZIMNICE U REGIONU

KOCELJEVA (1).jpg

 

Koceljeva, 26. septembar 2011.

Minulog vikenda u Koceljevi je održana najveća pijaca zdravstveno bezbedne hrane iz domaće radinosti u ovom regionu. Posetioci su imali priliku da od 600 vrsta različite robe biraju proizvode od ajvara, kisele paprike i krastavaca do stotinak različitih kombinacija voća i meda u teglama. Tako se u ponudi našao i čudan sadržaj meda, oraha i badema, uz po koju šljivu i deo jabuke namenjen snažnijoj i dugovečnijoj ljubavi.

Po kvalitetu proizvoda i načinu pripreme pokazana izložba i prodaja u Koceljevi, po ocenama mnogih zvaničnika, može biti dobar primer za slične događaje, jer većinu proizvoda sa puno znanja i veštine pripremaju žene koje su nekada profesionalno radile na sličnim poslovima u lokalnoj fabrici za preradu voća. Njima je nevladina organizacija „Agroprofit” iz Novog Sada ponudila da svoje proizvode organizovano šalju na tržište uz pomoć zadruge koju će uskoro formirati.

Ljiljana Antić iz Koceljeve za „AgroServis” kaže:

- Tokom dva dana nismo prodali očekivane količine proizvoda u teglama, što znači da moramo tražiti novi model za prodaju. Poziv za osnivanje trgovačke proizvodne zadruge rado prihvatamo. Mi, žene u Koceljevi i okolini, sigurno imamo godišnje za kupce oko 20.000 različitih pakovanja i proizvoda, a to je dovoljno za dobru ponudu velikim trgovačkim kućama – kaže Ljiljana Antić.

Zimnica koja se u Koceljevi godinama uspešno priprema često se nudi na pragu u velikim gradovima, ali, kako kažu domaćice, ovaj vid ponude je skup i neizvestan ako nemate unapred poznatog kupca. U opštini su spremni da podrže domaćice koje pripremaju zimnicu, ali i proizvode koji se troše tokom cele godine, jer je ovo za mnoge dopunski posao kojim popravljaju lični standard, ali za neke i osnovni izvor prihoda – čulo se u subotu u Koceljevi.

 

 

 

 

 

 

Domaćini i sponzori

 

 

Među izložbenim uzorcima suve šljive, ona, koju je pripremio Mića Jeftić, je za trenutak nestala u degustaciji, jer je urađena po najsavremenijoj tehnologiji i  za potrebe kupaca u Rusiji.

- Šljiva i to suva iz Srbije ima šansu na svim tržištima, ali se moramo pridržavati strogih standarda. Ako pokvarimo utisak na nekim tržištima svi ćemo imati štetu, jer nas tamo gledaju kao na dobavljače iz Srbije – kaže ovaj proizvođač koji za tržište trenutno nudi 300 tona suve šljive, kupljene ispod Kopaonika.