NAUČNI INSTITUT ZA VETERINARSTVO „NOVI SAD“ OBELEŽIO 70 GODINA RADA

 

Novi Sad, 28. februar 2020.

Svečanom akademijom u Srpskom narodnom pozorištu, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“ obeležio je danas značajan jubilej – 70 godina rada. Ova naučnoistraživačka ustanova osnovana je 1950. godine odlukom Narodne skupštine sa važnim zadatkom da se brine o suzbijanju opasnih zaraznih bolesti životinja, a na taj način i o zdravlju ljudi.

Današnji dan bio je prilika da Institut dodeli plakete zaslužnim institucijama, naučnom osoblju i saradnicima za doprinos radu Naučnog instituta za veterinarstvo.

U ime svojih resora, plakete su primili i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević za podršku razvoju specijalističke delatnosti Instituta, i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević za podršku razvoju naučnoistraživačke delatnosti.

Radojević je ukazao na značaj ove naučne institucije, koja je, kako je rekao, za sedam decenija pružila veliki doprinos veterinarskoj medicini u Srbiji.

„Naučni radnici zaposleni u Institutu dali su pun doprinos razvoju brojnih programa, u cilju zaštite od mnogih bolesti kod životinja. Ono što je kruna rada i dodatni motiv za Institut jeste Sretenjski orden trećeg stepena, koji mu je dodeljen ukazom predsednika Republike Srbije za izuzetne zasluge“, podsetio je Radojević.

Direktor Instituta prof. dr Sava Lazić istakao je dostignuća i značaj ove naučnoistraživačke ustanove u Srbiji, naglašavajući da je za sve ovo vreme učestvovala u mnogim akcijama protiv opasnih bolesti. Još šezdestih godina, ekipa stručnjaka radila je na suzbijanju slinavke i šapa, potom više epidemija klasične kuge kod svinja na području cele Srbije i ondašnje Jugoslavije, a poslednjih godina i na suzbijanju kvrgave kože goveda i afričke kuga svinja.

On je posebno istakao uspešnu saradnju sa Pokrajinskom vladom i podršku koju ova naučnoistraživačka ustanova ima kada je reč o finansiranju projekata i istraživačkog rada. Vizija za budućnost je dalje napredovanje i pokazivanje spremnosti za intervencije u laboratorijskoj dijagnostici i suzbijanju opasnih zaraznih bolesti na terenu.

Institut je jedna od 12 akreditovanih državnih laboratorija, zajedno sa epizootiološkom službom, u okviru sistema veterinarske službe Republike Srbije. Nadležna je za nadzor, dijagnostiku, kontrolu, prevenciju i suzbijanje bolesti životinja, distribuciju imunoprofilaktičkih sredstava na teritoriji Južnobačkog i Sremskog okruga.

Svečanosti povodom obeležavnja sedam decenija Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“ prisustvovali su predstavnici Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, Vojske, Srpske pravoslavne crkve, javnih i privatnih preduzeća.