НЕДИМОВИЋ: ПРВА ПОМОЋ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ ОД 15. ДЕЦЕМБРА

 

Београд, 22.11.2021.

Политика

  • Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изјавио је, приликом обиласка Дупљаје, села у општини Бела Црква, да је прва мера помоћи пољопривредницима у Србији за набавку пољопривредне механизације, у виду повраћаја 50 одсто средстава, планирана од 15. децембра.

Министар је посетио газдинство породице Стојадинов у Дупљаји и том приликом разговарао са мештанима о актуелним проблемоима са којима се суочавају у вези са власништвом пашњака и земљишта.

Овом приликом поручио је мештанима да ће министарство путем Управе за пољопривредно земљиште размотрити проблеме становника овог села, те најавио да ће локална самоуправа убрзо добити одговоре на све горуће теме.

Истакао је да су у плану мере којима ће се помоћи пољопривредном сектору у Србији и додао да је буџет којим се располаже за наредну годину већи за 18 одсто у односу на 2021.

„Прва мера која је намењена пољопривредним произвођачима је набавка механизације и биће од 15. децембра, где је 50 одсто повраћај за механизацију, а онда ће да се нижу мере које имамо на располагању на основу Закона о пољопривреди Србије”, казао је Недимовић.

Он је најавио да ће од уторка у скупштини бити на разматрању новине у Закону о пољопривреди, а тичу се електронске пријаве за субвенције преко новог портала „Е-аграр”.

Објаснио је да ће преко овог портала сваки пољопривредник моћи да контролише свој предмет у било које време.

Такође, је истакао да ће се новим дигиталним системом смањити сваки облик корупције и произвољности службеника, као и да ће сви подаци бити транспарентни.

Према речима локалних ратара и стоцацара са којма је министар разговарао, највећи проблем се јавља са пашњацима који се издају под закуп и на којима се налазе нелегални објекти у којима мештани живе.

„Локална самоуправа је продала наш пашњак и ми смо остали на томе да немамо где. Имамо тамо стогодишњих салаша, који су зидани на 'дивље' пре много времена. Међутим, појавио се човек који је купио и ми то сада треба да напустимо”, казао је један од мештана Дупљаје.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић осврнуо се на субвенције које држава нуди пољопривредницима и истакао да је буџет који Секретаријат планира за наредну већи за милијарду динара у односу на текућу.

Навео је да се пољопривредни произвођачи Дупљаје посебно интересују за Конкурс за прикључну механизацију и Конкурс за улагање у физичку имовину пољопривредних газдинстава.

„За оне које се баве сточарством биће конкурс за Опремање сточарских фарми за које је наредне године планирано да се из буџета издвоји 110 милиона динара, од чега ће максимални износ по појединачној пријави износити 2 милиона динара”, најавио је Божић.

Председница општине Бела Црква се осврнула на проблем који грађани имају са пашњацима и објаснила да објекти који се на њима налазе нису легализовани, јер у време када су грађени није постојао систем грађевинских дозвола.

Истакла је да на пашњаке до сада није излазила инспекција и није било никаквих провера и изразила наду да ће сви проблеми ускоро бити решени.---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---