NEOPLANTA KAO PRIMER DRUGIM KOMPANIJAMA: U POSLU RAZMIŠLJAMO ŠIROOOKO

 

Novi Sad, 20.09.2022.

RTS

  • Novosadska kompanija Neoplanta, koja posluje kao članica Nelt Grupe, dobila je ovog leta integrisanu dozvolu za prevenciju i kontrolu zagađenja životne sredine, koja predstavlja najviši evropski standard u oblasti ekologije. Time je postala prva mesna industrija u Srbiji sa IPPC dozvolom i primer kompanijama u sferi održivog poslovanja. To je, kako kaže direktor kompanije Neoplanta, Aco Tomašević, put koji su odabrali i kojim žele da idu.

„Kada bi IPPC dozvola mogla da govori u naše ime, rekla bi da je ona za kompaniju Neoplanta isto što i potporni zid na kući. Temelj smo sami izgradili ekološkim projektima koje realizujemo još od 2010. godine, sada smo postavili i potporni zid, a sve u cilju da sagradimo stabilnu, čvrstu, eko kuću, na koju će se ugledati. Onog trenutka kad i druge kompanije iz prehrambene industrije požele da sagrade kuću po ugledu na našu, računaćemo da je naša misija ispunjena jer će to značiti da i druge kompanije, zajedno sa nama, poštuju najviše standarde očuvanja prirodnih dobara, recikliraju otpad i vode računa o smanjenju štetnih emisija", rekao je Tomašević.

IPPC dozvola došla je kao kruna odgovornog poslovanja i ozbiljnih ulaganja s kojima je kompanija Neoplanta počela još 2010. godine. Kako Tomašević dalje ističe, tada su pokrenuti projekti koji imaju lokalni, ali i globalni značaj.

Iako novosadska kompanija, kaže da se trude se da razmišljaju široooko, kako bi njihovo poslovanje imalo uticaj i na širu zajednicu.

Za proteklih 12 godina, ulaganja su iznosila preko 30 miliona evra, a jedno od značajnijih predstavlja i savremeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje sprečava uništavanje biodiverziteta u kanalu Dunav-Tisa-Dunav, kao i u smanjenje emisije CO2, u koje je uloženo 2,5 miliona evra.

„Kada pogledate ova ulaganja, jasno vam je da smo na našoj kući radili zaista predano. Mada su vremena bila izazovna, nismo pristali ni na jedna kompromis kada je kvalitet u pitanju", kaže direktor Neoplante i dodaje: „Naravno, različitim akcijama brinemo o gradu čije ime nosimo kako bismo ga dodatno ulepšali: posadili smo platane na Štrandu, kako bi pravili hlad tokom leta, ukrasili Železničku stanicu žardinjerama, postavili durbin na Petrovaradinsku tvrđavu i donirali bicikle najboljim osnovcima i srednjoškolcima."

Kako Tomašević ističe, „zeleno poslovanje" je pametno poslovanje.

„Svako poslovanje zahtevno je na svoj način, ali to je posao čelnih ljudi svake kompanije - da odrede koji su im benefiti važni. Ako razmišljate samo o profitu, a žmurite na jedno oko kad kvalitet dođe na red, to zatvaranje očiju se na duže staze ne isplati. Ne kaže se bez razloga da je „zeleno poslovanje" pametno poslovanje",

Sa stavom o održivom poslovanju Ace Tomaševića saglasan je i Miloš Jelić, SEO Nelt Grupe, čija je Neoplanta članica.

„Dodela IPPC dozvole kompaniji Neoplanta, jednoj od članica Nelt Grupe, potvrđuje naše strateške prioritete u pogledu ESG segmenta poslovanja. Želimo da racionalno koristimo resurse i oslanjamo se na tehnologiju da odgovorimo na energetske, ekološke i socijalne izazove sa kojima se suočavaju ekonomije širom sveta", kaže Jelić.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---