NOVA KREDITNA LINIJA GARANCIJSKOG FONDA APV

 

Novi Sad, 14. juni 2013.

Garancijski fond AP Vojvodine pokrenuo je novu kreditnu liniju za kupovinu poljoprivrednog zemlji┼íta. Novi konkurs realizuje se u saradnji sa ─Źetiri poslovne banke: Komercijalnom bankom, Aik bankom ad, Ni┼í, Credit Agricole Serbia i sa Bankom Intesa. Garancijski fond AP Vojvodine sa bankama je potpisao sporazum o poslovanoj saradnji. Garantni potencijal po ovoj konkursnoj liniji iznosi 200 miliona dinara i predvi─Ĺa kredite u rasponu od 5 hiljada do 100 hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti.

 Potpisivanju ugovora prisustvovao je pokrajinski sekretar za privredu, zapo┼íljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, koji je naglasio da je Garancijski fond, svojim dosada┼ínjim radom, vojvo─Ĺanskim poljoprivrednicima omogu─çio da po povoljnim uslovima kupuju mehanizaciju, opremu, traktore, tako ┼íto kreditne rate pla─çaju isplatom svojih proizvoda. Tako─Ĺe, otvaranjem nove kreditne linije za kupovinu zemlji┼íta, vojvo─Ĺanski poljoprivrednik, koji je registrovao svoje gazdinstvo, mo┼że da, na povoljan na─Źin, dugoro─Źnim kreditima uve─ça svoj zemlji┼íni posed. Time, istakao je Vasin, polako idemo ka strate┼íkom cilju - da poljoprivrednik do─Ĺe do 50 hektara zemlje.

 - Rad Garancijskog fonda, odnosno, ideju garantovanja treba prihvatiti kao strate┼íki pravac podsticanja privrede u Vojvodini”, rekao je Vasin, primetiv┼íi da takve fondove treba zna─Źajnije pro┼íiriti na nivou cele Srbije. “U Strate┼íkom programu za podsticaj privredi, preduzetni┼ítvu i zanatstvu Vojvodine, koji ─çemo za nekoliko dana predstaviti javnosti, predla┼żemo da se razmotri mogu─çnost da se garancijski fondovi osnivaju i na nivou lokalnih samouprava u Vojvodini. Promovisanjem kreditne linije za kupovinu zemlji┼íta, ┼íaljemo jasnu poruku da ┼żelimo da razvijamo individualnog poljoprivrednog proizvo─Ĺa─Źa, da mu omogu─çimo da do─Ĺe u posed tolike koli─Źine zemlje, koja optimalizuje njegov rad i njegove prinose, koja mu omogu─çava da se osna┼żen udru┼żuje u zadruge i druge vidove udru┼żivanja poljoprivrednika, radi zajedni─Źkog nastupa na velikom evropskom i svetskom tr┼żi┼ítu - rekao je Miroslav Vasin.

Prema re─Źima direktora Garancijskog fonda Gorana Vasi─ça nova kreditna linija otvorena je sa namerom da se pomogne individualnim poljoprivrednim proizvo─Ĺa─Źima na registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima iz Vojvodine, koji u svom vlasni┼ítvu imaju do 50 hektara zemlje, da kupovinom novih parcela ukrupne svoje posede.

- Konkurs predstavlja  jednu od mera kojom se podstu─Źu manja porodi─Źna poljoprivredna gazdinstva u Vojvodini da, uve─çanjem poseda, pove─çaju obim i inteziviraju poljoprivrednu proizvodnju i podignu stepen konkurentnosti -  istakao je Goran Vasi─ç.

Obja┼ínjavaju─çi uslove konkursa, Vasi─ç je istakao da banke kreditori obobravaju kredit sa ni┼żom kamatom od tr┼żi┼íne i to u dve varijante: fiksnoj od 7,95 odsto i varijabilnoj na nivou od 6,75 odsto, plus ┼íestomese─Źni euribor. Rok otplate je du┼żi (do deset godina), a provizije - ni┼że. Pravo u─Źe┼í─ça na konkursu imaju fizi─Źka lica – nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava,  koji imaju prebivali┼íte u Vojvodini, manje od 70 godina ┼żivota na dan otplate poslednjeg anuiteta i manje od 50 hektara poljoprivrednog zemlji┼íta u sopstvenom vlasni┼ítvu.