- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

НОВИ БРОЈ ЛИСТА „ГАЗДИНСТВО”

 

Нови Сад, 11. мај 2020.

Лист „Газдинство” у новом (148)  објављује низ информација и анализа о актуелностима у пољопривреди.

•Интервју са досадашњим главним уредником листа „Газдинство” Чедомиром Кецом: Новинарство ти је дубока бразда – уђеш и останеш.

•Размена јунади за меркантилни кукуруз до 15. маја

•Товно говедарство у Словачкој – Код реализације извоза говеђег меса улога државе је неизоставна.

•Министар Кркобабић, академик Шкорић и професор Кесеровић поручују повратницима: Улажите у воћарство, исплати се!

•Јефтина јагњетина брине овчаре.

•Да ли су бумбари најбољи опрашивачи боровнице?

Из разговора са Биљаном Петровић, директорком Управе за аграрна плаћања, сазнајемо да Управа убрзано ради на исплатама подстицаја. Интервју са директорком преносимо у целости.

Лист „Газдинство” се продаје путем претплате, коју можете засновати позивом на телефон 021/422-713 или путем мејла: agroprofit.udruzenje@gmail.com.

***

 БИЉАНА ПЕТРОВИЋ, ДИРЕКТОРИЦА УПРАВЕ ЗА АГРАРНА ПЛАЋАЊА У ЕМИСИЈИ „ОТКОС”

Ванредна ситуација, али убрзане исплате подстицаја

Директорица Управе за аграрна плаћања Биљана Петровић гостовала је у емисији „Откос”, Новосадске телевизије и одговарала на питања уредника Славише Дабижљевића и појединих гледаоца. Према изнетим подацима, Управа за аграрна плаћања убрзано ради на исплатама, па су дознаке пољопривредним газдинствима готово свакодневне. Тако је за популарну меру „по хектару” до сада исплаћено 8,2 милијарди динара на 308.000 жиро рачуна. Ево шта је још директорица Петровић изјавила у емисији „Откос”.

Управа за аграрна плаћања је жила куцавица у свим земљама које су у аграрном развоју или су аграрно развијене. Наша Управа за аграрна плаћања је прошле године добила нову обавезу. То је примена ИПАРД програма. Да ли ти послови везани за ИПАРД утичу на реализацију раније стечених обавеза у погледу обраде и пласмана подстицаја?

- Обрада ИПАРД захтева не утиче ни у једној мери на обраду захтева када су у питању националне мере, зато што ми имамо посебно раздвојене секторе, као и запослене људе који се баве једним или другим мерама, односно или националним мерама или ИПАРД мерама, тако да не краду време једни другима.

Прва мера ове године која је обрадовала пољопривреднике јесте исплата такозваних ратарских подстицаја по хектару. Колико је газдинстава примило ове подстицаје и колико је новца стигло на њихове рачуне?

- Када се увело ванредно стање и када је почео комплетан проблем са Цовидом 19, Министарство пољопривреде је изашло са једним новим начином подношења захтева. Наиме, сви пољопривредници који нису поднели захтеве до тог дана у Управи за трезор су могли поднети захтеве за подстицаје по хектару путем е-маила на адресу кабинета. Ми смо до сада исплатили 308.000 газдинстава. Оно што очекујемо у наредним данима јесте да спакујемо све захтеве који су нам стигли електронском поштом и да их исплатимо. Била је потреба да поднесу захтев само корисници који у 2019. години нису подносили захтев за исплату подстицаја по хектару и за гориво, јер ове године први пут аплицирају. Они су имали потребу да поднесу захтев, а све остало смо радили на основу података које смо имали из претходних година (у смислу података из претходне године подношеног захтева), тако да нису имали обавезу. Неко наше очекивање је да ће то бити до још неких 2.000 захтева по хектару, значи корисници који прошле године нису подносили захтев или они који први пут у 2020. години  остварују право на ову врсту повраћаја.

Колико очекујете пара по том питању да ће те исплатити?

-  До сада смо исплатили 8,2 милијарди динара и очекујемо још 300-400 милиона динара. Немојте ме држати за реч, јер кад добијемо све захтеве и кад се уради обрачун за сваки од тих захтева, знаћемо тачне цифре.

Држава је врло одговорно решила да надокнади одговарајући мањак добити у газдинствима, што објективно настаје због ванредног стања. О томе су објављена правила. Како да газдинства реализују ову понуду државе и колико је то средстава издвојено за пољопривреду, а ићи ће преко Управе за аграрна плаћања?

- Влада Републике Србије је донела две уредбе, када је у питању помоћ пољопривредницима у овом моменту. Једна уредба се односи на кредитну подршку, а друга уредба на директну помоћ пољопривредницима који су у ових месец и нешто дана били највише угрожени. Што се тиче кредитне подршке, ту имамо расположива средства у износу од 1.450.000.000 динара. Када то све пребацимо у износ кредита који ће бити пласиран пољопривредницима, то је око 11 милијарди. Кад пребацимо у евре, то је 100 милиона евра. Када су у питању директна плаћања, ту имамо на располагању 1.150.000.000 динара. Оно што је прва помоћ за пољопривреду, јесте за оне који су у овом моменту били најугроженији - произвођачи поврћа у пластеницима. Значи, рано поврће које је имало најтежи пут да пронађе свог купца.  Предвиђено је да за свако газдинство, које има пријављену пластеничку производњу у РПГ-у, добија 25 динара по м2, а максимално 90.000 динара. То је када је у питању пластеничка производња. Друга најугроженија група пољопривредника су били мали произвођачи млека. Тако да је у уредби дефинисано да ће они који имају женска грла стоке добити 3.000 динара по крави, максимално 30.000 динара. Уколико имају овце или козе 500 динара по грлу, максимално 20.000 динара. И као трећа група су издвојени пчелари који имају преко 70 година. За њих је предвиђена помоћ 800 динара по кошници, максимално 20.000 динара по једном газдинству. Оно што је јако важно да нагласим - нема потребе да зову директну помоћ, да подносе било какав захтев. Ми ћемо то сами одрадити, не морају да шаљу поштом, не морају да иду ни у једну од управа, податке ћемо искористити из РПГ-а, из ветеринарске базе и на основу тога ће се урадити обрачуни, који ће бити меродовни за исплату подстицаја помоћи и пољопривредници ће све то имати на својим рачунима без било каквог додатног захтева. Још један апел свима, да не размишљају, не брину, не треба да подносе никакве захтеве, помоћ ће им директно лећи на рачун њиховог газдинства који су пријавили у РПГ-у, односно њихов наменски рачун у пословним банкама.

Када могу да очекују тај новац?

- Ми смо већ почели да радимо обрачуне. У току следеће недеље већ очекујем да ће први пољопривредници добити средства на своје рачуне.

Многи пољопривредници налазе мане и замерке због одлуке Владе Републике Србије, а то је да ће само они који су у систему ПДВ-а  добити ова средства. Који је Ваш одговор и какав је Ваш став по том питању? 

- Што се тиче уредбе Владе Републике Србије, јасно је дефинисано да, на пример, сви повртари који имају пластеничку производњу, испуњавају услов, имају активна газдинства, да ће им бити исплаћена помоћ у износу од 25 динара по м2, односно максимално 90.000 динара. Нигде није дефинисано да они треба да буду обвезници ПДВ-а. Мислим да је ту дошло до можда неког неразумевања, шта и како, али то стварно није услов за ову једнократну помоћ која се исплаћује пољопривредницима.

Од раније, ревизорска државна агенција је утврдила неке заостатке у исплатама. Реците нам шта држава из 2018. или 2019. године дугује пољопривредницима? Колико је то новца и колико газдинстава? Имате ли таквих информација, с обзиром да сте на челу Управе за аграрна плаћања?

- Што се тиче захтева из 2019. године, ми смо завршили све захтеве који су били комплетни и све оно што је допуњено у међувремену. Оно што ће се наравно увек провлачити из године у годину је документација коју  морамо накнадно да тражимо од пољоприведника, када нам не пошаљу комплетну документацију, па често имамо неке допуне. Уколико се подношењу захтева по неком правилнику приближава крај, нама корисници прво пошаљу захтев, па ће накнадно доставити остатак документације, што у принципу успорава рад Управе за аграрна плаћања, зато што ми чекамо додатну документацију. Треба спаковати предмет од почетка до краја, припремити сву документацију која је неопходна за један подстицај.  Оно што је остало код нас из прошле године, јесу само захтеви који нису били потпуни, тако да сви захтеви који су поднети до 31. децембра 2019. године су решени.

Ви сте отворили низ могућности за добијање бесповратних средстава за поједине гране и потребе у пољопривреди. Када ће бити саопштени резултати конкурса за младе, шта се догађа са подстицајем за набавку механизације и да ли је могуће да се код повећања набавке квалитетних приплодних грла убрза процедура одлучивања о додели средстава, јер чини ми се да ова грана у којој тренутно влада велика конкуренција из земаља из региона, набављају грла, па ми често нисмо у ефикасној куповини истих?

- Министарство пољопривреде у 2020. години је обезбедило могућност свим пољопривредницима да уколико набављају приплодна грла, краве конкретно, могу да добију кредит са субвенционисаном каматом са роком отплате до 60 месеци, са грејс периодом до 24 месеца. То је први корак уколико пољопривредници немају својих новаца, могу да се финансирају у врло јефтним банкарским кредитима. Када нама пољопривредник пошаље документацију, ми тих захтева немамо пуно, али то је један правилник где највише тражимо дуплу документацију, зато што не добијемо сву потребну документацију за одобравање. Колико год да брзина одобравања неког захтева зависи од нас, толико зависи и од пољопривредника, односно каква је комплетност документације. Оно што је за све нас важно јесте да се прати правилник и дефинисана документација по правилнику. Ове године оно што је донекле релаксирано кроз правилник јесте и проблем с којим смо се ми најчешће суочавали - да ли документ који треба да се достави је педигре или уверење о пореклу? Уколико је нашем пољопривреднику дефинисано да то мора бити педигрее, онда морамо имати тај доцумент. Уколико је дефинисано да можемо имати уверење о пореклу и да је то прихватљив документ, онда као такав документ се прихвата и на основу тога се може одобрити подстицај. Моја молба за све пољопривреднике јесте да, уколико су у могућности, доставе и пошаљу сву комплетну документацију онако како је дефинисана, а ми ћемо наравно у складу с тим бити бржи, обзиром да, као што сам рекла, ми немамо више нерешених захтева и 2019. године. Оно што су допуне, не могу Вам рећи тачан број у овом моменту, али нама кад стигне допуна завршавамо. Немамо заосталих захтева, да би нас било шта кочило у брзој обради захтева и пристизања новца. Наш посао је да правовремено решавамо захтеве. Ми јесмо имали прошле године пуно и 2019. година је била врло изазовна година за нас. Успели смо многе ствари да решимо, много предмета да одобримо и сада већ радимо по правилницима који су објављени у 2020. години. Подстицаји за тов се већ исплаћују, тракторе домаће производње смо већ почели да исплаћујемо, првотелке, ми тако зовемо тај правилник у генетици за захтеве, који су подношени од 1. јануара 2020. па на овамо се већ исплаћују. Тако да ми ту већ имамо редослед како пристижу захтеви да се обрађују, али још једна молба за све наше пољопривреднике, да спакују комплетну документацију, боље да сачекају дан два да имају комплетну документацију и да пошаљу на адресу Управе, него да их касније зовемо, шаљемо им писмено допуне да нам доставе тражену документацију, јер то и нама и њима продужава време обраде захтева.

Шта је са резултатима конкурса за младе?

- Што се тиче младих, ми смо ту при крају бодовања, тако да очекујемо да ће то ових дана бити завршено. Оно што је за нас донекле било неочекивано, јесте да смо добили 5.500 захтева (ако упоредимо са годином и правилником пре тога, где је било само 1.200 захтева). Стварно нисмо очекивали толики број, тако да нам треба мало времена да све то избодујемо, да погледамо све захтеве и да изрангирамо пољопривреднике. Тако да ту смо при крају и очекујем да ћемо брзо изаћи са резултатима.

 Подстицај за набавку механизације?

- Позиви за подстицај за набавку механизације су углавном отварали у мају. Тако да очекујем да ће то ускоро бити објављено. Оно што знамо и ми и наши пољопривредници, јесте да ће бити прихватљиви сви рачуни од 01.01.2020. Тако да имаће довољно времена да поднесу захтеве.

Питао наспољопривредник Мирослав Влаовић из Вилова који хоће да купи, на пример, прскалицу, који је његов корак по том питању, да ли имате на сајту комплетно шта треба да уради да би дошао до тих средстава?

- Оно што је у овом моменту наш недостатак  јесте да за пољопривредника, ако хоће да поднесе захтев, немамо једноставно кратко упутство како да поднесе захтев, али уколико је хтео да купи неку машину, а те су машине већ биле покривене претходним правилницима када су у питању прихватљиве инвестиције, он је већ од 1. јануара могао да поднесе захтев и купи машину у оном моменту када му је потребна. Када се распише позив за подношење захтева, пољопривредник нама спакује основну документацију која му је потребна. Када је у питању набавка механизације, пољопривредник  нама треба да достави и уверење да је измирио порез, односно да нема дуга за порез. То пореско уверење не сме бити старије од 30 дана у моменту подношења захтева. Пошаље форму захтева, обавезну документацију у смислу рачуна, отпремнице у зависности од тога шта прати сваки од делова опреме или механизације коју купује, пошаље на Управу за аграрна плаћања и ми ћемо као и прошле године и ове године дати све од себе да у најкраћем могућем року обрадимо све захтеве. Како се објави правилник, ко први пошаље захтев, први ће и добити новац уколико испуњава услове.

Шта је ваша порука пољопривредним произвођачима испред Управе за аграрна плаћања Министарства пољопривреде?

- Оно што је јако важно и што треба сви пољопривредници да знају јесте да смо ми као Управа за аграрна плаћања њихов сервис, да за било каква питања, недоумице које имају, могу да нам се јаве, да нам пишу. Имају наш е-маил, имају чет који наши пољопривредници користе. Ми смо ту да дамо све информације које имамо, а које немамо потрудићемо се да набавимо и да проследимо нашим пољопривредницима и да све што је до нас и што ми можемо да урадимо ћемо урадити сигурно.