- TRŽIŠTE - /10.03.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.20 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.55 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.49 din/kg , pšenica 20.04 din/kg , soja 33.21 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.88 din/kg , pšenica 15.93 din/kg , soja 31.44 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.55 din/kg , pšenica 20.94 din/kg , soja - ;

NOVO „GAZDINSTVO” NA PUTU DO ČITAOCA

 

Novi Sad, 17. decembar 2019.

List „Gazdinstvo” u novom (145), obimnijem decembarskom broju (60 strana), objavljuje niz informacija i analiza o aktuelnostima u poljoprivredi, među kojima su najvažniji prilozi koji govore o stanju stočarstva u Srbiji, korišćenju državnih oranica, porukama stručnjaka...

Da li je tovno govedarstvo u regionu zbog neizvesnosti u prodaji u krizi?O ovome i svemu što im se događalo, farmeri u Hrvatskoj obavestili su naše stočare, članove Proizvodne grupe odgajivača i tovljača,koji su im u organizaciji Udruženja „Agroprofit” bili u poseti. O iskustvima stočara u Hrvatskoj i o tome kakva je naša stvarnost, svoje viđenje iznosi Branislav Gulan u tekstu: Uvoz unazadio tovno govedarstvo.

Sumorna je danas slika svinjarstva u Srbiji. Stočari, koji su se tradicionalno bavili ovim poslom, polako napuštaju ovo zanimanje. Na početku 2019. Srbija je imala oko 2,7 miliona svinja, što je najmanji broj svinja od 1955. godine. Iz zapisa s puta članova Asocijacije stočara Srema i Mačve austrijskoj pokrajini Štajerskoj i njihovoj poseti tamošnjim farmama svinja, prenosimo tekst: Naše svinje odavno zaboravljene u Austriji, autora Zorana Erića.

Iz razgovora sa Eminom Milakarom, direktorkom Uprave za veterinu, saznajemo da su sanirana žarišta afričke kuge svinja. Takođe izdvajamo i sledeće tekstove za svinjarstvo:

  • Obustavljena vakcinacija svinja protiv kuge
  • Prepolovljen uvoz svinja iz Hrvatske
  • Ocena mesnatosti svinja na liniji klanja

Prateći radove u polju tokom jesenjo-zimskog perioda prenosimo niz korisnih saveta poljoprivrednih stručnih službi, kao i druge zanimljive teme:

  • Aktivnost Udruženja „Agroprofit”: Uspela razmena junadi za kukuruz – čeka se novi poziv
  • Zakup državnog poljoprivrednog zemljišta – preoravaju pašnjake
  • Uz novi zakon o komasaciji lakše i brže do spajanja poseda
  • Oprezno sa antibioticima na domaćim farmama
  • Uskoro obavezna obuka poljoprivrednika i kupovina pesticida uz sertifikat

Objavljen je i Treći javni poziv za podnošenje zahtevaza odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva, sa listom prihvatljivih investicija i troškova za meru 3.

List „Gazdinstvo” se prodaje putem pretplate, koju možete zasnovati pozivom na telefon 021/422-713 ili putem mejla: agroprofit.udruzenje@gmail.com.