- TRŽIŠTE - /11.06.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.70 din/kg , pšenica 17.70 din/kg , soja 46.73 din/kg ; /11.06.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.51 din/kg , pšenica 18.98 din/kg , soja 35.18 din/kg ; /11.06.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.28 din/kg , pšenica 19.10 din/kg , soja 32.79 din/kg ; /11.06.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 19.71 din/kg , pšenica 21.39 din/kg , soja - ;

Vesti

Poruka iz poljoprivrednih udru┼żenja

 

CENA DIZEL GORIVA PRITISLA GAZDINSTVA

Zrenjanin, 18. jun 2018.

Predsednici poljoprivrednih udru┼żenja iz Banata – Zrenjanina, Kova─Źice, Padine, Dolova, Banatskog Novog Sela- okupljenih u Asocijaciju „Banatski paori” i Savez udru┼żenja poljoprivrednika Banata, nakon dana┼ínjeg drugog razgovora u Ministarstvu poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede, na zahtev o ukidanju akciza na dizel gorivo, dobili su odgovor da ─çe odluka o tome biti doneta do petka, 22. juna o.g. Ovi poljoprivrednici o svom zahtevu, koji su, kako ka┼żu, vi┼íe puta ponovili od 2010. do danas, informisali su i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu.

MALINARI: NEDIMOVI─ć OBE─ćAO DA ─ćE BITI VE─ćA OTKUPNA CENA MALINE

 

Beograd, 18. jun 2018.

Izvor: Beta

  • Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radovi─ç rekao je da je razgovarao s ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovi─çem koji je potvrdio da pregovara sa vlasnicima hladnja─Źa da pove─çaju cenu maline

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radovi─ç rekao je da je danas razgovarao s ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovi─çem koji je potvrdio da pregovara sa vlasnicima hladnja─Źa da otkupnu cenu malina pove─çaju na 125 do 135 dinara po kilogramu.

NOVA PRAVILA ZA DEKLARISANJE HRANE OD 15. JUNA

 

Beograd, 13. jun 2018.

Izvor: Politika

Ministarstvo poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede Srbije i NALED-ov Savez za hranu i poljoprivredu predstavili su danas Vodi─Ź za deklarisanje, ozna─Źavanje i reklamiranje hrane koji obezbe─Ĺuje preciznije ozna─Źavanje sastava i kvaliteta namirnica, navode─çi da ─çe se novi pravilnik o ozna─Źavanju hrane primenjivati od 15. juna.

Dan koji se pamti

 

NOVI POVRATAK NA SELO UZ PODRŠKU VLADE VOJVODINE

Novi Sad,  11. jun 2018

U Pokrajinskoj vladi  potpisani su ugovori za dodelu bespovratnih sredstava bra─Źnim parovima na teritoriji Vojvodine, za kupovinu seoskih ku─ça sa oku─çnicom. Danas je, tako, krov nad glavom steklo jo┼í 30 bra─Źnih parova i njihovih vi┼íe od 40-oro dece.

POKRAJINSKA VLADA DONIRALA VINSKI ANALIZATOR POLJOPRIVREDNOM FAKULTETU U NOVOM SADU

 

Novi Sad, 8. jun 2018.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović danas je pustio u rad vinski analizator, u okviru laboratorije za enološka ispitivanja novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, koja se nalazi na Oglednom dobru u Sremskim Karlovcima, za koji je Pokrajinska vlada izdvojila 17 miliona dinara.

Predsednik Mirovi─ç ovom prilikom izjavio je da je re─Ź o najsavremenijem ure─Ĺaju, prvom takve vrste u Srbiji, koji ─çe zna─Źajno doprineti unapre─Ĺenju kvaliteta vina.

STANOJEVI─ć: DR┼ŻAVA DA U─îINI DA MALINA OSTANE SRPSKI BREND

 

Beograd, 8. jun 2018.

Izvor: Ve─Źernje novosti

BIOSENS, DISTRIBUTIVNI CENTAR SATELITSKIH SNIMAKA KOPERNIKUS PROGRAMA

 

Novi Sad, 7. jun 2018.

  • Institut BioSens postao  je regionalni centar za distribuciju satelitskih snimaka Kopernikus programa za osmatranje Zemlje

Evropska komisija i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnolo┼íkog razvoja Republike Srbije potpisali su Sporazum o saradnji u okviru kojeg BioSens Institut postaje regionalni centar za distribuciju satelitskih snimaka Kopernikus programa za osmatranje Zemlje. 

MALINARI ZADOVOLJNI, DR┼ŻAVA ─ćE POSREDOVATI U RAZGOVORIMA

 

Beograd, 7. jun 2018.

Izvor: Tanjug

  • Predstavnici malinara zadovoljni su sastankom s ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovi─çem i ka┼żu da su dobili obe─çanje da ─çe dr┼żava posredovati u razgovorima malinara i hladnja─Źara o dnevnoj otkupnoj ceni, kojom su sada nezadovoljni.

Predsednik Udru┼żenja „Limska dolina Prijepolje“ Sanel Dizdarevi─ç rekao je novinarima posle dvo─Źasovnog sastanka u Ministarstvu poljoprivrede da je dogovoreno da se idu─çe nedelje organizuje sastanak malinara i hladnja─Źara u Privrednoj komori U┼żice.

MALINARI TRA┼ŻE OD DR┼ŻAVE DA UREDI TR┼ŻI┼áTE I RAZBIJE KARTEL HLADNJA─îA

 

Beograd, 6. jun 2018.

Izvor: Tanjug

  • Predstavnik Asocijacije malinara i kupinara Srbije Dobrivoje Radovi─ç rekao je danas da malinari ve─ç du┼że vreme tra┼że da se "razbije kartel hladnja─Źara", dok je predsednik Skup┼ítine op┼ítine Arilje i ─Źlan udru┼żenja malinara "Vilamet spas" Dragi┼ía Terzi─ç zatra┼żio da dr┼żava obezbedi "fer tr┼żi┼ínu utakmicu".

Odluka Asocijacije je da malinari ne beru rod ukoliko se ne postigne dogovor s izvoznicima, rekao je Radovi─ç za Novi dan.

NEDIMOVI─ć: SUTRA S MALINARIMA, O SVEMU OSIM O CENI

 

Beograd, 6. jun 2018.

Izvor: Tanjug  

  • Ministar poljoprivrede Branislav Nedimovi─ç rekao je danas da ─çe sutra, 7. juna, u Ministarstvu poljoprivrede primiti malinare na sastanak tokom kojeg ─çe razgovarati o svim problemima i poku┼íati da na─Ĺu re┼íenje koje ─çe odgovarati i malinarima i hladnji─Źarima, ali da ne─çe biti razgovora o ceni.

Sutra u deset sati u Ministarstvu poljoprivrede ima─çu sastanak sa malinarima. Razgovara─çemo o na─Źinu kako dr┼żava mo┼że da na─Ĺe na─Źin i mogu─çnosti da smanji tro┼íkove njihove proizvodnje, kako da odreagujemo na nove tr┼żi┼íne izazove koji su se pojavili i koji nisu laki, rekao je Nedimovi─ç za RTS.