- TRŽIŠTE - /14.08.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 18.50 din/kg , soja 37.00 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.86 din/kg , pšenica 20.74 din/kg , soja 33.24 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.58 din/kg , pšenica 20.14 din/kg , soja 30.69 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 21.98 din/kg , pšenica 24.25 din/kg , soja - ;

Vesti

┼áVERC POLUTKI SUMNjIVOG KVALITETA: Voza─Ź trulog mesa brani se ─çutanjem

 

Beograd, 15. avgust 2018.

Izvor: Ve─Źernje novosti

  • Stru─Źnjaci upozoravaju da ─çuprijski slu─Źaj ┼íverca polutki sumnjivog kvaliteta s Kosova nije usamljen

Da nije postojala dojava, pitanje je gde bi zavr┼íilo 23 tone mesa sumnjivog porekla. Kao i svaka krijum─Źarena roba, i ova je bila na korak do svog naru─Źioca, a samim tim, kroz preradu - kobasice, pa┼ítete ili vir┼íle, i do kupaca. Na sre─çu, tone june─çeg mesa poreklom iz Brazila, sa isteklim rokom trajnja, ne┼íkodljivo su uni┼ítene. Ipak, stru─Źnjaci u Srbiji upozoravaju da gra─Ĺani ne mogu da budu sigurni ni ┼íta kupuju ni ┼íta jedu.

TONE MESA IZ BRAZILA PREKO KOSOVA STIGLO U SRBIJU: Trule┼ż spremali za kobasice?

 

Para─çin, 14. avgust 2018.

Izvor: Ve─Źernje novosti

  • Uhap┼íen ─Éor─Ĺe Luki─ç, vlasnik “Na┼íe doma─çe mesare” iz Para─çina, zbog ┼íverca 23 tone neispravnog mesa iz Brazila. Ispred klanice “Pavlovi─ç” u Supskoj kod ─ćuprije prona─Ĺen tovar

Profit u Srbiji po─Źinje da gazi preko ┼żivih ljudi! Vest da su u Srbiji prona─Ĺene 23 tone ┼ívercovanog mesa sa isteklim rokom trajanja i sumnjivim poreklom unela je, po ko zna koji put, paniku me─Ĺu gra─Ĺanima, koji i tako vi┼íe ne znaju ┼íta jedu. Policija je u Jagodini, u saradnji sa Upravom carine, prona┼íla i zaplenila 23 tone mesa, koje je iz Brazila, preko Kosmeta i Ra┼íke daljom prodajom trebalo da bude dostavljena do jednog preduze─ça u selu Supska kod ─ćuprije. Lisice na ruke stavljene su ─Éor─Ĺu Luki─çu, vlasniku radnje “Na┼ía doma─ça mesara” iz Para─çina.

UDRU┼ŻENJE PIVARA: VEST IZ EU POTVRDA KVALITETA SRPSKOG PIVA

 

Beograd, 10. avgust 2018.

Izvor: Tanjug

  • Vest da su srpska piva druga najpopularnija u EU je samo potvrda da potro┼ía─Źi u Srbiji piju kvalitetno pivo koje se priprema od kvalitetnih doma─çih sirovina, isti─Źu u Udru┼żenju pivara Srbije.

Veoma smo ponosni ┼íto na┼íe ─Źlanice ve─ç tri godine svrstavaju Srbiju na drugo mesto zemalja uvoznica piva u Evropsku Uniju, ka┼że Rebeka Bo┼żovi─ç, izvr┼ína menad┼żerka Udru┼żenja pivara Srbije povodom podatka Evrostata, da Srbija sa 48 miliona litara ─Źini 12 posto uvoza piva u EU, odmah iza Meksika.

PO─îETNA CENA ZA PKB 104,5 MILIONA EVRA

 

Beograd, 10. avgust 2018.

Izvor: Politika

  • Na prodaju 16.785 hektara zemlji┼íta na Paliluli, u Sur─Źinu i Zrenjaninu, stado, gra─Ĺevinski objekti, oprema, zalihe rezervnih delova, : Procenjena vrednost zemlji┼íta, gra─Ĺevinskih objekata i opreme je 208,5 miliona evra

Na tenderu za prodaju imovine Poljoprivrednog kombinata „Beograd” (PKB), koji je danas objavljen u na┼íem listu, Ministarstvo privrede za nju tra┼żi najmanje 104,5 miliona evra, a kolika ─çe biti kona─Źna cena pokaza─çe javno nadmetanje.

ZA RURALNI RAZVOJ I OPSTANAK SELA 600 MILIONA DINARA

 

Novi Sad, 10. avgust 2018.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i ┼íumarstvo dodelio je 595 ugovora vojvo─Ĺanskim poljoprivrednicima koji su dobili bespovratna sredstva na konkursu za podr┼íku mladima u ruralnim podru─Źjima  i za nabavku opreme i sistema za navodnjavanje. Ukupna vrednost investicija je oko 614 miliona dinara, od ─Źega je u─Źe┼í─çe iz pokrajinskog bud┼żeta 380,6 miliona dinara.

VU─îI─ć POSETIO FABRIKU U ┼áIDU: MESO 3.000 GOVEDA IZVEZENO U TURSKU, NAJAVA VE─ćIH SUBVENCIJA

 

Šid, 9. avgust 2018.

Izvor: Tanjug

  • Predsednik Srbije obi┼íao pogone fabrike za preradu mesa Srem ┼áid zajedno sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovi─çem

Predsednik Srbije Aleksandar Vu─Źi─ç posetio je danas fabriku za preradu mesa Srem ┼áid, kao primer uspe┼íne privatizacije iz ste─Źaja i firme kojoj su zahvaljuju─çi novom Sporazumu o slobodnoj trgovini s Turskom, otvorena vrata za tamo┼ínje tr┼żi┼íte.

NEDIMOVI─ć:U ANKARI O KVOTAMA ZA IZVOZ GOVE─ÉEG MESA U TURSKU

 

Beograd, 1. avgust 2018.

Izvor: Tanjug

  • Ministar poljoprivrede Branislav Nedimovi─ç najavio je da ─çe, zajedno sa ministrom trgovine Rasimom Ljaji─çem, danas otputovati u Ankaru, kako bi razgovarali o kvotama za 2019. godine za izvoz gove─Ĺeg mesa u Tursku

"Imamo bescarinski izvoz, a (u sredu) ─çemo razgovarati o kvotama za 2019, da pove─çamo izvoz jer to mo┼żemo, imamo fond za to, ali moramo da radimo na reproduktivnom materijalu", rekao je Nedimovi─ç gostuju─çi na RTS.

EU se obra─Źunava s trgovinskim lancima

 

SANKCIJE ZBOG PRITISKA NA PROIZVO─ÉA─îE HRANE

Beograd, 1. avgust 2018.

Izvor: Politika

  • Primoravanje proizvo─Ĺa─Źa da pla─çaju promocije i istra┼żivanja tr┼żi┼íta, preduga─Źki rokovi isplate… samo su neki od primera nepo┼ítene poslovne prakse koja se odr┼żava i na cene u maloprodaji

Evropska komisija odlu─Źila je da zakonski re┼íi problem nepo┼ítene poslovne prakse velikih trgovinskih sistema prema proizvo─Ĺa─Źima hrane.

TENDER ZA PRIVATIZACIJU PKB-A U AVGUSTU

 

Beograd, 1. avgust 2018.

Izvor: Politika

  • Ministarstvo privrede najavilo da ─çe uskoro oglasiti prodaju dela dr┼żavne imovine i kapitala u ovom preduze─çu

Ministarstvo privrede potvrdilo je ono ┼íto je MMF najavio jo┼í pro┼íle nedelje – da ─çe u avgustu biti objavljen novi tender za privatizaciju Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB).

Novi broj lista ÔÇ×GazdinstvoÔÇŁ

 

P┼áENICA ─ćE USKORO IMATI VE─ćU CENU

Novi Sad, 31. jul 2018.

Danas je iz ┼ítampe iza┼íao novi broj lista „Gazdinstvo” (131), u kom pretplatnici pored objavljenih konkursa: prvi, za dodelu podsticajnih sredstava za pobolj┼íanje sto─Źarske proizvodnje na poljoprivrednim gazdinstvima i za uvo─Ĺenje EU standarda u objekte u kojima se vr┼íi proizvodnja i prerada mleka u AP Vojvodini u 2018. godini i drugi,  za dodelu sredstava za sufinansiranje tro┼íkova uvo─Ĺenja i sertifikacije sistema bezbednosti i kvaliteta hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla u 2018. godini na teritoriji AP Vojvodine, mogu prona─çi i zenimljiv izbor tekstova iz drugih listova, koji se odnose na poljoprivredu i ┼żivot sela.