- TRŽIŠTE - /14.08.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 18.50 din/kg , soja 37.00 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.86 din/kg , pšenica 20.74 din/kg , soja 33.24 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.58 din/kg , pšenica 20.14 din/kg , soja 30.69 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 21.98 din/kg , pšenica 24.25 din/kg , soja - ;

Agrar u Srbiji

┼ŻITA SRBIJE: ROD KUKURUZA BLIZU REKORDA IZ 2016. GODINE

 

Beograd, 7. avgust 2018.

Izvor: Beta

  • Direktor poslovnog Udru┼żenja "┼Żita Srbije" Vukosav Sakovi─ç kazao da ─çe ove godine ve─çim prinosom biti nadokna─Ĺen manjak oranica. O─Źekuje se rod od sedam miliona tona

Rod kukuruza u Srbiji ove godine mogao bi prema┼íiti sedam miliona tona, ┼íto je blizu rekorda od osam miliona tona koji je ostvaren 2016. godine ali na ve─çoj zasejanoj povr┼íini nego ove godine, rekao je danas direktor poslovnog Udru┼żenja "┼Żita Srbije" Vukosav Sakovi─ç.

OTKUPLJENO 15.700 TONA PŠENICE

 

Beograd, 7. avgust 2018.

Izvor: Politika

  • Cena ove ┼żitarice na svetskim berzama raste, ┼íto ide na ruku izvozu iz Srbije, bez obzira na ne┼íto ni┼żi kvalitet zrna zbog ─Źestih ki┼ía

┼Żetva p┼íenice koja je ove godine u Srbiji trajala 40 dana, najdu┼że u istoriji, zavr┼íena je, a u Udru┼żenju ┼żita Srbije procenjuju rod na 3,3 miliona tona, ali i navode da je kvalitet zrna razli─Źit u zavisnosti od koli─Źine padavina tokom ┼żetve.

PREPOZNATO ZADRUGARSTVO ILI POTREBA ZA NOVCEM!?

 

Novi Sad, 31. jul 2018.

List Gazdinstvo/─îedomir Keco

Zadruge, zadrugarstvo, spas sela, novi zamah razvoja poljoprivrede..., su re─Źi i ocene koje se vezuju za osnivanje zadruga i deobu bespovratnog novca. U pro┼íloj 2017. godini 22 zadruge dobile su 196 miliona dinara i to se isti─Źe kao po─Źetak projekta „500 zadruga u 500 sela”, koji vodi ministar Milan Krkobabi─ç, zadu┼żen za regionalni razvoj. Ocena za prvu godinu sada pomenutog ministarstva i tima oko njega je „ poverenje zadrugara u zadruge je vra─çeno”. Ovo, ka┼żu inicijatori, potvr─Ĺuje osnivanje 240 novih zadruga. Uspeh je pokvarilo ga┼íenje 100 ranije osnovanih zadruga. Dobri poznavaoci prilika na selima i politi─Źkih ose─çanja misle da su nove zadruge osnovane na brzinu i sa osnovnim ciljem da dobiju novac.

Iz ra─Źunara i sa polja

 

ULJANA REPICA DONELA DOBIT

Novi Sad, 26. jul 2018.

Uljana repica je osvojila mnoge regione, pa i srednji Banat. Ovog leta ratari su tamo po┼żnjeli uljanu repicu sa skoro 3.000 hektara, ┼íto do sada nije bio slu─Źaj. Prinos ove uljarice kretao se oko 3.500 kg/ha. Iako vremenske prilike nisu bile idealne za ovu proizvodnju, ratari su zadovoljni ostvarenim prihodom, jer se cena zrna kretala od 295 do 310 evra po toni, bez PDV-a.

┼áUMADIJSKI RATARI ─ćE KUPOVATI HLEBNO BRA┼áNO?

 

Kragujevac, 26. jul 2018.

Izvor: Agroklub

  • Milan ┼Żivanovi─ç, iskusni poljoprivrednik iz sela Lu┼żnice, kod Kragujevca, ne pamti goru godinu za p┼íenicu. Kvalitet zrna je lo┼í, a ponu─Ĺena cena je od 9 do 12 dinara za kilogram. Zato ─çe sav rod sa njegovih 8 hektara oti─çi u sto─Źnu hranu, a bra┼íno za hleb mora─çe da kupuju.

┼Żetva p┼íenice, u ┼áumadiji jo┼í nije zavr┼íena. Na njivama je od atara do atara ostala otprilike tre─çina nepo┼żnjevene p┼íenice od ukupno 20.000 hektara. Lo┼íe vreme i ─Źeste ki┼íe ote┼żavaju ┼żetvu sa preostalih povr┼íina, a na pojedinim parcelama do┼ílo je i do klijanja zbog velike vla┼żnosti. I poljoprivrednici i stru─Źnjaci se sla┼żu s tim da je 2018. zla godina za ovu ratarsku kulturu.

PRINOS P┼áENICE ZADOVOLJAVAJU─ćI, O─îEKUJE SE DOBAR ROD KUKURUZA

 

Beograd, 26. jul 2018.

Izvor: Tanjug

  • Prinos ovogodi┼ínjeg roda p┼íenice je zadovoljavaju─çi, ali je ne┼íto lo┼íijeg kvalitetai, dok kukuruzu pogoduju vremenske prilike i o─Źekuje se da ─çe rod biti dobar. 

┼Żetva p┼íenice zavr┼íena je velikim delom, kazao je za Tanjug direktor Udru┼żenja "┼Żita Srbije" Vukosav Sakovi─ç i dodao da je u brdsko-planinskim krajevima ostao jo┼í neki mali procenat koji ne mo┼że promeniti procene ni kada je u pitanju rod, ni kada je u pitanju kvalitet.

JE┼á─ćEMO LO┼áIJI HLEB I PECIVO

 

Beograd, 24. jul 2018.

Izvor: Politika

  • ─îeste ki┼íe umanjile kvalitet polovine roda p┼íenice u Srbiji, a problem s bra┼ínom ima─çe i Bugarska, Ma─Ĺarska, Rumunija...

Ki┼íno vreme i duga ┼żetva utica─çe na pad kvalitet p┼íenice i bra┼ína ┼íto ukazuje da ─çemo ove godine kupovati hleb i pecivo slabijeg kvaliteta nego ina─Źe, isti─Źu stru─Źnjaci. Ovo ─çe va┼żiti ne samo za potro┼ía─Źe u Srbiji, koji naj─Źe┼í─çe biraju belu veknu, ve─ç i za one u regionu jer problem s kvalitetom ┼żita imaju i Ma─Ĺarska, Rumunija, Bugarska...

┼áUMADIJA: ┼ŻETVA U OTE┼ŻANIM USLOVIMA, SMANJENI PRINOSI

 

Kragujevac, 19. jul 2018.

Izvor: RTV

  • ┼Żetva p┼íenice i  ostalih strnih ┼żita na 20.000 hektara u ┼áumadiji jo┼í uvek nije zavr┼íena. Ove godine ┼żetva traje ─Źak mesec dana i specifi─Źna je po tome ┼íto prolazi u ote┼żanim uslovima i smanjenim, kako prinosom tako i kvalitetom a sve zbog padavina koje su obele┼żile po─Źetak leta. Za razliku od strnih ┼żita okopavine dobro napreduju pa se mo┼że o─Źekivati kvalitetan i visoki prinos.

┼Żetva p┼íenice i ostalih strnih ┼żita trajala je u ┼áumadiji umesto sedam do deset dana ─Źak ─Źitav mesec. Jo┼í uvek nije zavr┼íena a poljoprivrednici se ve─ç sada suo─Źavaju sa smanjenim i lo┼íijim kvalitetom prinosa ┼íto ─çe uticati i na cenu otkupa p┼íenice.

NEDIMOVI─ć: SATELIT ─îUVA DR┼ŻAVNE NJIVE

 

Beograd, 19. jul 2018.

Izvor: Ve─Źernje novosti

  • Ministar Branislav Nedimovi─ç ju─Źe je najavio nove zakone u oblasti poljoprivrede. Subvencije za organsku proizvodnju. Uvo─Ĺenje reda u otkup vo─ça

Zakon o poljoprivrednom zemlji┼ítu, sa ─Źijim predlogom Ministarstvo poljoprivrede izlazi na jesen, podrazumeva─çe da ─çe se svaka parcela na kojoj dr┼żava ima vlasni┼ítvo videti na satelitu i da ─çe se, u svakom trenutku, znati ┼íta se na njoj radi. To ─çe, prema re─Źima ministra poljoprivrede Branislava Nedimovi─ça, omogu─çiti vidljivost, pa ─çe se u svakom trenutku znati ko proizvodi na tom zemlji┼ítu i ┼íta, na koji vremenski period i za koju cenu.

DOBRA GODINA ZA KUKURUZ - PROGNOZIRANI PRINOS 10 T/HA

 

Posavina, 18. jul 2018.

Izvor: Agroklub

  • Prema re─Źima poljoprivrednih stru─Źnajka i ratara, najzastupljenija ┼żitarica u Posavini, kukuruz je u veoma dobrom stanju, pa se, ukoliko i vremenske prilike to dozvole, ove godine o─Źekuje rekordni prinos te ┼żitarice.

Obilne padavine i nestabilno vreme u proteklom periodu mnogim poljoprivrednicima doneli su probleme jer je ┼żetva, koja je ove godine poranila ─Źak mesec dana, morala biti prekinuta. Ipak, velika koli─Źina ki┼íe koja je pala obradovala je uzgajiva─Źe kukuruza koji ve─ç godinama imaju muku sa su┼íom u letnjem periodu.