Agrar u Srbiji

У ТОКУ ПРИХРАНА ПШЕНИЦЕ

 

Београд, 13.02.2023.

РТС

  • Произвођачи на време обезбедили довољне количине вештачког ђубрива. Време погодује развоју пшенице.

Пшеница је претходне јесени у Србији засејана на 720 хиљада хектара, што је готово 20 одсто више у поређењу са претходном годином. Марко Реновица из Зрењанина пшеницу је засејао на 150 хектара.

ЗАШТО ЈЕ СНЕГ ДОБРОДОШАО ВОЋЊАЦИМА У ОВОМ ТРЕНУТКУ

 

Лесковац, 01.02.2023.

РТС

  • На подручју Јабланичког округа воће се гаји на око 8 хиљада хектара. Најзаступљеније су вишња и шљива. После пролећних 20 степени средином јануара, снег и нешто ниже температуре ових дана добродошле су свим воћарским културама јер су зауставиле вегетацију.

Плодна земља и воћарска традиција увећавају површине у поречком крају. Доминира вишња за коју су се определили Јасмина и њен супруг Зоран. Из године у годину ничу нови засади упркос огромним улагањима и погледу непрекидно упртом у небо.

Воће мирује

 

Чачак, 10.01.2023.

РТС

  • Стручњаци кажу да пролећне температуре за сада нису неповољно утицале на воће

У Миоковцима кoд Чачка памте године када је вегетација раније кренула и када су због касних мразева имали штете у воћњацима. Ипак, на јануарско пролеће, које за сада није донело проблеме, нису навикли.

СВЕ МАЊЕ ХУМУСА У ВОЈВОЂАНСКИМ ОРАНИЦАМА – КАКО ОБНОВИТИ И САЧУВАТИ ПЛОДНОСТ ЗЕМЉИШТА

 

Београд, 09.01.2023.

РТС

  • Земљиште је један од највреднијих ресурса које Србија има. Модерна пољопривреда и тешка механизација земљиште набијају и испошћују, па стручњаци апелују да се земљи врати оно што биљке из ње извуку, пре свега коришћењем природног стајњака. Предлажу такозвану регенеративну обраду јер чува плодност, спречава ерозију и смањује загађење.

Може да буде испошћена и јалова, да спава, може да рађа, да се горопади - за земљу се каже и да је мајка која никад не умире. У Србији је жива али уморна, и треба је лечити. Од шездесетих година изгубили смо најмање милион хектара обрадивог земљишта. Четрдесет одсто војвођанских ораница спало је на један одсто хумуса, некада је просек био четири.

КОЛИКО ЋЕ КОШТАТИ ЈЕСЕЊА СЕТВА

 

Београд, 21.09.2022.

Политика

  • Ратарима ће ове године бити потребно 9.310 динара за орање по хектару, за „сетвоспремирање” 2.920, растурање вештачког ђубрива 1.920, сетву пшенице 4.480 динара

Хектар сетве пшенице ратаре ће ове јесени коштати 140.750 динара, односно 81.093 динара по јутру, показује најновија рачуница Аграрне коморе пољопривредних произвођача Србије (АКППС). Oво је износ уколико се узме да ће ратари плаћати дизел по субвенционисаној цени од 180 динара по литру.

ЖЕТВА СУНЦОКРЕТА У ЈЕКУ

 

Београд, 29.08.2022.

Политика

  • Ратари у Банату углавном незадовољни приносима

Жетва сунцокрета у Србији поново је у јеку после краћег застоја због лошег времена и кише. У Банату, где се сунцокрет сеје више него у другим крајевима Војводине и то на око 25 одсто обрадивих површина, род је већ скинут на појединим парцелама. Ратари су због недостатка падавина ове године знатно раније изашли на њиве с механизацијом. У стручним службама напомињу да се ситуација са сунцокретом разликује од подручја до подручја када је реч о приносима и то у зависности где је било више падавина у потребном периоду. Боље су прошли они који су сунцокрет нешто касније посејали.

КИША КАО ПОРУЧЕНА ПРЕД БЕРБУ ГРОЖЂА У ЖУПИ

 

Жупа, 25.08.2022.

РТС

  • У појединим виноградарским рејонима берба винских сорти увелико траје. Али не и у Жупском и у Трстеничком виногорју. Kишну седмицу која је, кажу, дошла као поручена, виноградари користе за припрему судова и опреме. Са оптимизмом очекују бербу грожђа, посебно аутохтоних сорти чија су ароматична зрна већ пуна шећера и киселина.

За искусне жупске виноградаре ово је такозвана лења година, која због сушног лета није изискивала много рада у засадима. Дани су били врели, али ноћи свеже, а изостали су и врући ветрови који исушују лозу. Произвођачима је ишло на руку и специфично поднебље.

KIŠA ZAKASNILA BAR DVE NEDELJE

 

Posle perioda velikih vrućina, padavine minimalno ublažile gubitke ratara i voćara, osveženje stiglo prekasno

Beograd, 23.08.2022.

Novosti

  • SUŠA ovog leta, jedna od jačih u proteklih nekoliko godina, drastično je ugrozila mnoge voćarske kulture, a najveći uticaj imala je na kukuruz.

Uprkos kišama poslednjih dana, kako stručnjaci kažu, kad se podvuče crta, prinosi kukuruza biće manji za najmanje 1,5 tona po hektaru. Kada su slatki plodovi u pitanju, pojedini voćari, uglavnom uzgajivači jabuka, raduju se padavinama i pojačanoj vlažnosti ove nedelje, dok je za većinu drugih kiša zakasnila barem dve nedelje.

SERIJAL "NOVOSTI"(2): PRIRODA I BOG ODLUČUJU O PRINOSIMA

 

Ratari u Vojvodini najmanje navodnjavaju oranice

Београд, 17.08.2022.

Новости

  • U VOJVODINI, žitnici Srbije, najmanje se navodnjavaju ratarske kulture.

Vodu najviše dobijaju povrtarske i voćarske kulture, kao i skoro sva proizvodnja u plastenicima. Otuda i ne čudi što ratari svake godine gledaju u nebo i procenjuju rod.

Tako, na teritoriji grada Novog Sada, poljoprivredno zemljište zauzima površinu od 43.000 hektara. Od toga je 5.000 u državnoj svojini.

SERIJAL "NOVOSTI" (1): Za deceniju suša odnela šest milijardi $

U SVETU SE NAVODNJAVA SKORO 17 ODSTO POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA, A KOD NAS 1,4

Beograd, 16.08.2022.

Novosti

  • IAKO Srbiju premrežavaju reke, ali i kanali, veoma malo obradivog zemljišta se navodnjava.

Za deceniju, zbog suša, u poljoprivredi Srbije izgubljeno je oko šest milijardi dolara.