- TRŽIŠTE - /28.11.2019./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 14.30 din/kg , pšenica 19.35 din/kg , soja 37.70 din/kg ; /28.11.2019./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.24 din/kg , pšenica 20.73 din/kg , soja 34.60 din/kg ; /28.11.2019./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.72 din/kg , pšenica 15.87 din/kg , soja 32.20 din/kg ; /28.11.2019./ Berza u Parizu: kukuruz 19.52 din/kg , pšenica 21.55 din/kg , soja - ;

Agrar u Srbiji

SETVA OZIMIH ┼ŻITARICA TEK NA POLOVINI

 

Jagodina, 3. decembar 2019.

Izvor: Tanjug   

Zbog dugotrajne su┼íe, setva ozimih ┼żitarica u Pomoravlju, Resavi i Lev─Źu, kasni i poljoprivredni stru─Źnjaci, onima koji sada seju, preporu─Źuju da seju sortno seme i da koli─Źinu semena pove─çaju za 10 do 20 odsto.

Od planiranih oko 20.000 hektara, od kojih je 15.000 p┼íenica, a ostalo tritikale, je─Źam i ovas, zasejano je tek polovina, re─Źeno je ju─Źe Tanjugu u Poljoprivredno savetodavnoj stru─Źnoj slu┼żbi (PSSS) za Pomoravski okrug u Jagodini.

Pogled na p┼íeni─Źna polja i silose

 

PŠENICU NAPALE VAŠI I CIKADE

Novi Sad, 25. novembar 2019.

Izvor: RTS/AgroServis plus

Stru─Źnjaci Prognozno-izve┼ítajne slu┼żbe Vojvodine proveravali su stanje iznikle p┼íenice i je─Źma na lokalitetima u Ba─Źkoj. Prvi pregledi pokazuju da je primetna pojava prouzrokova─Źa pepelnice i r─Ĺe. ┼áto se ti─Źe ┼íteto─Źina prime─çena je pojava lisnih va┼íi i cikada. Ukoliko se registruje prisustvo ovih ┼íteto─Źina na 10 odsto biljaka preporu─Źuje se primena nekog od insekticida.

HO─ćEMO LI IMATI DOVOLJNO P┼áENICE? SETVA KASNI, A SUO─îAVAMO SE I SA DUGOM TOPLOM JESENI

 

Beograd, 20. novembar 2019.

Izvor: Ve─Źernje novosti

  • Setva p┼íenice ┼íirom Srbije i ove godine kasni, pa se o─Źekuje da ─çe biti gotova do kraja novembra

Setva p┼íenice jo┼í nije gotova, a do sada je "zlatno" zrno posejano na vi┼íe od 400.000 hektara. Kada bude bilo sve zavr┼íeno, za nekih 15 dana, o─Źekuje se da ─çe p┼íenice biti na nekih 500.000 do 550.000 hektara, ┼íto je u proseku za na┼íu zemlju. Stru─Źnjaci ka┼żu, da je to vi┼íe nego dovoljno za na┼íe potrebe, ali i da mo┼że biti i za izvoz.

ZAŠTO SRPSKA MALINA GUBI SLAST

 

─îa─Źak, 18. novembar 2019.

Izvor: Politika

  • Do┼íli smo u situaciju da opada i interesovanje proizvo─Ĺa─Źa za gajenje ovog vo─ça. Kupci se tako─Ĺe ose─çaju prevarenim, pa su u nekim zemljama po─Źeli da tra┼że alternative za na┼íe proizvode, upozorava dr Aleksandar Leposavi─ç

Sa staro┼í─çu zasada od 12 do 15 godina prinos malina u Srbiji, ali i drugim dr┼żavama u regionu, znatno opada, pa tako i ekonomska ra─Źunica za dalje bavljenje ovim poslom, izjavio je dr Aleksandar Leposavi─ç sa Instituta za vo─çarstvo u ─îa─Źku.

KIŠNI SPAS ZA PŠENICU GOTOVO U POSLEDNJI ČAS

 

Novi Sad, 12. novembar 2019.

Izvor: Dnevnik.rs   

  • Ki┼ía koja ovih dana dobro kvasi oranice po─Ĺednako je dobrodo┼íla i posejanoj p┼íenici kao i onoj koja tek treba da bude u zemlji.

Nau─Źni saradnik u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu dr Vladimir A─çin ka┼że da je protekle sedmice palo oko 25 litara ki┼íe po kvadratnom metru, ┼íto je dovoljno da se pokvasi suv povr┼íinski sloj zemlje i podstakne nicanje.

RASTU PRINOSI ┼ŻITARICA, ALI NE KORISTIMO PUN POTENCIJAL: STRU─îNJAK OTKRIVA KAKO MOGU BITI 20 ODSTO VE─ćI

 

Beograd, 12. novembar 2019.

Izvor: Ve─Źernje novosti

  • Prinosi p┼íenice i kukuruza sigurno bi porasli uz dodatna ulaganja u infrastrukturu i logistiku

Prinosi kukuruza i p┼íenice pokazuju jasan trend porasta u Srbiji. Prose─Źni prinosi ovih ┼żitarica porasli su za 26 i 18 odsto i dostigli 4,4 tone po hektaru za p┼íenicu i 5,6 tona za kukuruz. Ukoliko se ti prinosi uporede sa onima u EU, istra┼żivanje Organizacije za hranu i poljoprivredu FAO je pokazalo da bi oni mogli biti ve─çi za 20 odsto.

POLjOPRIVREDI 40,5 MILIJARDI DINARA SUBVENCIJA

 

Beograd, 7. novembar 2019.

Izvor: Tanjug

  • Od ukupnih rashoda i izdataka bud┼żeta Srbije za 2020. godinu koji su planirani na 1.334 milijarde dinara, za subvencije ─çe biti izdvojeno 95,4 milijarde, navodi se u predlog zakona o bud┼żetu koji je u skup┼ítinskoj proceduri.

Najve─çi iznos od 40,5 milijardi dinara subvencija planira se za poljoprivredu.

ZA┼áTO JE SPALjIVANjE ┼ŻETVENIH OSTATAKA TAKO MASOVNO?

 

Novi Sad, 4. novembar 2019.

Izvor: Dnevnik.rs   

  • U proteklih desetak dana svedoci smo toga da na njivama gore kukuruzni ostaci umesto da strnjika bude zaorana.

Uprkos tome ┼íto vi┼íe nije te┼íko utvrditi ┼íta se de┼íava na svakoj parceli, ko ┼íta radi, seje pa i pali, zemljoradnici nisu zbog toga zabrinuti. ─îini se, ─Źak, da su ove jeseni primeri da se na oranicama dimi u─Źestaliji nego lane.

STRU─îNJAK UPOZORAVA NA HAOS U POPISU: DR┼ŻAVA NE ZNA GDE JE ┼ŻITO, TO STVARA OZBILJAN PROBLEM

 

Beograd, 4. novembar 2019.

Izvor: Ve─Źernje novosti

  • U Udru┼żenju poljoprivrednika tvrde da u Srbiji ne postoji precizan popis silosa i podnih skladi┼íta p┼íenice

Srbija zna koliko svake godine sa njiva bude skinuto p┼íenice, ali ne zna gde se ona i nalazi, to jest nema precizne podatke gde se skladi┼íti dobar deo roda. Razlog tome je ┼íto ne postoji popis silosa i podnih skladi┼íta, gde se p┼íenica sme┼íta, a samim tim ne zna se ni u kakvim se uslovima dr┼żi.

KAKO POVE─ćATI KVALITET P┼áENICE

 

Beograd, 1. novembar 2019.

Izvor: RTS

  • Srbija je me─Ĺu prvih 10 izvoznika kukuruza i 15 najve─çih izvoznika p┼íenice na svetu. Na prvoj Srpskoj ┼żitarskoj konferenciji najavljeno je otvaranje tr┼żi┼íta Indonezije i Vijetnama za p┼íenicu.

Zabrana uzgajanja GMO otvorila je Srbiji vrata i najzahtevnijih tr┼żi┼íta. Posebno se cene srpska soja i kukuruz, dok sa p┼íenicom ima problema - poljoprivrednici poseju vi┼íe od 60 odsto takozvanog semena sa tavana, koje je bez deklaracije.