- TRŽIŠTE - /08.10.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 14.20 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 36.50 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.89 din/kg , pšenica 19.49 din/kg , soja 32.98 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.15 din/kg , pšenica 18.16 din/kg , soja 29.07 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.62 din/kg , pšenica 24.09 din/kg , soja - ;

Ostalo

Prozivka i odzivka o otkupu suncokreta

 

KOMISIJA ZA  ZA┼áTITU KONKURENCIJE: NEMA ZNAKOVA ZA DOGOVOR O CENI OTKUPA SUNCOKRETA

Zrenjanin, 7. decembar 2016.

Izvor: List Gazdinstvo

Udru┼żenja poljoprivrednika su najavljivala ┼żalbe na orta─Źku saradnju industrije ulja u formiranju otkupnih cena. Nisu stigli dalje od Ministarstva poljoprivrede, koje za to nije nadle┼żno. Ipak je bilo reagovanja: Vojislav Mirkov, diplomirani ekonomista, proizvo─Ĺa─Ź ratar, je obradio otkup suncokreta i obratio se Komisiji za za┼ítitu konkurencije. On ih je upoznao sa situacijom na terenu i zamolio za reagovanje.

STIGLA REŠENJA ZA NAKNADE ZA ODVODNJAVANJE

 

Kikinda, 6. decembar 2016.

Izvor: RTV

  • Rok za uplatu ─Źetvrte rate poreza na imovinu istekao je 14. novembra, a u toku je slanje opomena i nakon toga i prinudna naplata za one obveznike koji kasne sa uplatom poreza. I dok mnogi gra─Ĺani jo┼í uvek tra┼że na─Źina da izmire tu obavezu, na adrese vlasnika poljoprivrednog, gra─Ĺevinskog i ┼íumskog zemlji┼íta na melaricionom podru─Źju, odnosno zemlji┼ítu koje se odvodnjava, pristigla su re┼íenja za pla─çanje naknada za odvodnjavanje.

Prema informacijama iz Lokalne poreske administracije, tokom ove godine ukupna naplata poreza na imovinu u Kikindi je oko 89 procenata, ┼íto zna─Źi da je do danas napla─çeno blizu 267 miliona dinara.

BIOMASA UMESTO UGLJA ZA JAVNE ZGRADE PRIBOJA

 

Priboj, 15. novembar 2016.

Izvor: Politika     

  • Strate┼íka odluka op┼ítine je da zameni fosilna goriva ekolo┼íkim i da ve─ç slede─çe godine krene u izgradnju nove toplane na drvnu se─Źku  

Lokalna samouprava u Priboju, mada skromnih mogu─çnosti, finansirala je prelazak sistema grejanja sa uglja na biomasu u svojim javnim zgradama: ┼íkoli, vrti─çu, Domu kulture i zgradi op┼ítinske administracije. Projekat je sproveden u okviru nema─Źko-srpske razvojne saradnje, uz podr┼íku Ministarstva poljoprivrede i za┼ítite ┼żivotne sredine te nema─Źke organizacije za me─Ĺunarodnu tehni─Źku saradnju GIZ.

Razgovor s povodom: Mita Plav┼íi─ç, vlasnik porodi─Źne farme krava muzara u Ba─Źkoj Palanci

 

AKO OSTANEMO BEZ ZAKUPA DR┼ŻAVNE ZEMLJE, PRODAJEMO MUZARE

Ba─Źka Palanka, 4. novembar 2016.

List „Gazdinstvo”

Porodi─Źna farma Mite Plav┼íi─ça, nadomak Ba─Źke Palanke, na putu za Gajdobru, je ona farma koja ima odli─Źnu proizvodnju mleka, ima 150 grla u mu┼żi, od ukupno 300 koje poseduje. Mita je uspeo sa svojom porodicom da pro─Ĺe veoma trnovit put da bi doveo do solidnog  poslovanja ovu farmu i vi┼íe ne duguje ni dinara kredita nijednoj banci niti nekom drugom. On je za dve godine vratio 10 miliona dinara i sada je finansijski „─Źist”, a gleda, ipak, sa zebnjom ┼íta ─çe biti sa njegovom farmom.

Na putu ┼żabaljski most ÔÇô Tara┼í

 

STOP ZA POLJOPRIVREDNIKE

Zrenjanin, 28. septembar 2016.

Put uzvodno uz Tisu, od ┼żabaljskog mosta do Tara┼ía, u du┼żini od devet kilometara, du┼żi period je zatvoren za saobra─çaj. Na izlazu na put Novi Sad-Zrenjanin vodoprivredno preduze─çe je postavilo barikadu koja je ovih dana probijena. Naime, ratari iz Tara┼ía na ba─Źkoj strani obra─Ĺuju vi┼íe od 2.000 hektara oranica i za prelaz preko Tise koriste skelu i ovaj put.

Televizija Melos ÔÇô emisija ÔÇ×OtkosÔÇŁ

 

BRANISLAV NEDIMOVI─ć NOVI MINISTAR POLJOPRIVREDE NOVA NADA ZA AGROSEKTOR

Novi Sad, 28. jul 2016.

Gostuju─çi u emisiji „Otkos” TV Melos ─îedomir Keco, glavni urednik lista „Gazdinstvo”, je rekao da je do┼ílo krajnje vreme da dobijemo novog ministra poljoprivrede.

(Foto:Branislav Nedimovi─ç)

-         Predlog da to bude Branislav Nedimovi─ç, pravnik, donedavni gradona─Źelnik Sremske Mitrovice, daleko je bolje re┼íenje od sada┼ínjeg. U ovom sektoru je bilo previ┼íe skandala i haosa i novom ministru je potreban novi tim

Razglednica iz Slavonije

 

KOD IVANA ─îILA┼áI, ┼áARAN U RA┼áLJAMA I ┼ŻICE NA TAMBURAMA PUCAJU

Lu┼żani/┼Żivike/Ravno Selo, 26. jul 2016.

Prodaja na ku─çnom pragu seoskih proizvoda i usluga u Hrvatskoj odavno je pomognuta od dr┼żave. Razvilo se vi┼íe modela turisti─Źkih gazdinstava, koja su uglavnom vezana za ve─ç postoje─çe i preure─Ĺene objekte. Ima i novih objekata u seoskim vinogradarskim reonima i uz vode. Slavonija, Zagorje i delom Moslavina uz Podravinu su krajevi gde se mo┼że u seoskom doma─çinstvu gost dobro odmoriti i zabaviti.

Mala sela zaboravljena od svih

 

RATARI PRELAZE  U STO─îARE 

Drljan, 27. april 2016.

Izvor: Dnevnik

Sava Popov, poljoprivrednik i od pre nekoliko godina sto─Źar iz Drljana, ratarstvom se bavi pune 34 godine, konjarstvom 12 godina, a s govedarstvom je po─Źeo lane. Taj seljak je 35 godina pravio svoje gazdinstvo u nadi da ─çe biti bolje, ali, po njegovim re─Źima, poljoprivrednicima je sve gore.

Poslovnost

 

„AGROPAPUK” IZVOZI U RUSIJU STO TONA MESA NEDELđłNO

Kukujevci, 16. oktobar 2015.

Klanica „Agropapuk” iz Kukujevaca kod ┼áida, vlasni┼ítvo porodice Bratislava Bogati─ça,  tri meseca izvozi u Rusiju svake nedelĐśe po 100 tona mesa i mesnih prera─Ĺevina. Ova klanica se za 14 godina razvila od male mesarske radionice, u kojoj su radili uku─çani, do industrijske klanice, u kojojdanas radi 350 radnika, prete┼żno me┼ítana iz Kukujevaca. Dnevno se preradi mesa od 500 svinja i 50 goveda, od ─Źega se jedna petina proda u sopstvenih 30 prodajnih objekata u Srbiji.

Zima s davno "ispucala"

 

ČAK ŠEST NAJTOPLIJIH MESECI IZMERENO U POSLEDNJIH 13 GODINA

19. januar 2015

Izvor: Novosti

Meteorolo┼íke analize pokazuju da od 1983. zapo─Źinje porast godi┼ínje temperature, koji i dalje traje. Godi┼ínja temperatura do kraja veka pora┼í─çe za 2,6 stepeni Celzijusovih. Otopljavanje ne─çe biti ravnomerno tokom godine. Leto ─çe biti toplije za 3,5, a zima za 2,3 stepena Celzijusova. Ekstremne vru─çine posta─çe na┼ía stvarnost.