OTVOREN PRVI INTERNACIONALNI BANATSKI FESTIVAL VINA

 

Zrenjanin, 6. mart 2020.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i ┼íumarstvo  dr Vuk Radojevi─ç otvorio je danas Prvi internacionalni banatski festival vina u Hali „Medison“ u Zrenjaninu, ─Źiji je cilj doprinos razvoju vinogradarstva i proizvodnji vina u srednjem Banatu.

Sekretar Radojevi─ç je na ovoj manifestaciji, koja je okupila oko 80 izlaga─Źa, sa preko 170 takmi─Źarskih vina i proizvodima doma─çe radinosti, istakao zadovoljstvo zbog uspe┼íne organizacije i dodao da je ovo  najbolji na─Źin da se promovi┼íu doma─ça vina, kao i da ─çe Internacionalni banatski vinski festival biti podsticaj vinarima da razvijaju svoje kapacitete i ula┼żu u svoje vinograde.

Uz ─Źestitke na uspe┼ínom organizovanju ove manifestacije, koja je u Zrenjaninu po prvi put okupila vinare iz Vojvodine, Srbije i okolnih regiona, dr Radojevi─ç se osvrnuo na rast vinske industrije i ekspanziju vinogradarstva u Vojvodini navode─çi podatak da Vojvodina ima oko pet hiljada hektara vinograda, od toga na teritoriji grada Zrenjanina blizu 100 hektara.

Radojevi─ç je podsetio i na najsavremeniji vinski analizator vredan 17 miliona dinara, koji je kupila Pokrajina i koji je sme┼íten na oglednom dobru Instituta za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. Cilj je bio da se proizvodnja doma─çih vina u─Źini jeftinijom i kvalitetnijom.

„Pokrajinska vlada je, po prvi put, u 2017. godini pokrenula mere agrarne politike na nivou Vojvodine za subvencionisanje vinogradara. Ono ┼íto je najzna─Źajnije – ulo┼żeno je u najsavremeniju opremu za proizvodnju vina, kako bi ona postala ┼íto efikasnija i konkurentnija na doma─çem i me─Ĺunarodnom tr┼żi┼ítu. Za ove tri godine potpisali smo oko 130 ugovora vrednih 210 miliona dinara s vinarijama ┼íirom AP Vojvodine“, istakao je Radojevi─ç i pozvao vinare iz Banata da konkuri┼íu za sredstva namenjena unapre─Ĺivanju proizvodnje.

Resorni sekretar je podsetio da je izuzetno zna─Źajna podr┼íka poljoprivrednim gazdinstvima sa teritorije grada Zrenjanina s kojima je Sekretarijat za ove tri godine zaklju─Źio blizu 400 ugovora vrednih 280 miliona dinara. Najvi┼íe sredstava izdvojeno je za sisteme za navodnjavanje, protivgradne mre┼że, kao i za startap program namenjen mladim poljoprivrednicima za zapo─Źinjanje agrobiznisa. Kada je re─Ź o zajedni─Źkim investicijama Sekretarijata i Grada Zrenjanina, one su dostigle oko 180 miliona dinara, a najvi┼íe je ulo┼żeno u ure─Ĺenje atarskih puteva i kanalske mre┼że.

Radojevi─ç je doma─çinima po┼żeleo da ova me─Ĺunarodna manifestacija preraste u tradicionalnu, isti─Źu─çi da ─çe Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu podr┼żati njeno odr┼żavanje kako bi postala jo┼í reprezentativnija  u regionu.

Gradona─Źelnik Zrenjanina ─îedomir Janji─ç rekao je da je ovo pravi na─Źin da ovaj banatski grad kroz kvalitetne manifestacije dobije svoje mesto na turisti─Źkoj mapi. Jedna od njih jesu i „Zrenjaninski dani piva“, koji se odr┼żavaju u avgustu sa preko pola miliona gostiju.

„Pnosni smo na sve one koji su nam pomogli oko organizacije Prvog internacionalnog festivala vina u Zrenjaninu. Vinogradarstvo i vinarstvo su u ekspanziji i u srednjem Banatu i uveren sam da ─çemo imati jo┼í jednu uspe┼ínu manifestaciju u na┼íem gradu“, istakao je gradona─Źelnik, koji je zahvalio Pokrajinskoj vladi na  razumevanju i uspe┼ínoj saradnji.

Pored tradicionalnog takmi─Źenja „Najbolje vino Banata 2020“ u okviru manifestacije odr┼żava se i bogat kulturno-umetni─Źki program, kao i stru─Źna predavanja iz oblasti vinarstva, vinogradarstva i turizma.

Predavanja ─çe dr┼żati profesori Poljoprivrednog fakulteta, vrhunski enolozi, somelijeri i turisti─Źki radnici, koji ─çe povezati proizvodnju vina i vinski turizam. Predavanja su zna─Źajna i za proizvo─Ĺa─Źe, i za u─Źenike Poljoprivredne ┼íkole koji ─çe ste─çi nova znanja iz ove oblasti.