Poljoprivredni sajam u Novom Sadu

 

ZAKLJU─îCI I PREPORUKE STO─îARA SA DANA TOVNOG GOVEDARSTVA

Novi Sad, 26.05.2023.

U obra─çanju ─Źlanovima i okupljenim novinarima, ─îedomir Keco, predsednik Udru┼żenja Agroprofit, je istakao da je situacija u tovnom govedarstvu u celini lo┼íija nego minule godine, iako se broj tovnih rasa pove─çava.

  • Lako se mo┼że dogoditi da u julu mesecu do─Ĺe do nesta┼íice utovljene junadi. U ovom ─Źasu mi nemamo ve─çu ponudu za utovar u brod, ni minimalne 2.000 grla junadi. To se nikad nije dogodilo u Srbiji. Imaju─çi u vidu celokupnu situaciju, predla┼żem trenutne i dugoro─Źne mere kreditne agrarne politike. Bilo bi od izuzetne koristi da se pove─ça stru─Źnost i kompetentnost Ministarstva poljoprivrede u sektoru sto─Źarstva, jer od dosada┼ínjih lutanja nemamo koristi – od uvoza mleka, mleka u prahu, ka┼ínjenja isplata... – istakao je Keco i najavio niz inicijativa Udru┼żenja u ovom sektoru.

Udru┼żenje Agroprofit, grupacija odgajiva─Źa kvalitetnih tovnih rasa goveda na svom danu tovnog govedarstva 24. maja u Novom Sadu, uz obrazlo┼żenje Boko┼í Helene, saop┼ítili su slede─çe:

 Pored napretka u podizanju kvaliteta i brojnosti mesnih rasa u Srbiji,u ─Źemu je Udru┼żenje „Agroprofit“ mnogo doprinelo, a posebno mere dr┼żavnih podsticaja, ipak sa ukupnim stanjem ne mo┼żemo biti zadovoljni. Ne vidimo ispoljenu dovoljnu brigu nadle┼żnih insitucija, imamo pad u─Źe┼í─ça sto─Źarstva u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji na svega 22%, smanjen je broj gazdinstava koja se bave proizvodnjom june─çeg mesa za oko 8.000, smanjen je broj krava i ukupno stado je manje od 400.000(?). ┼áta se o─Źekuje?

Pre svega, bele┼żimo nedostatak teladi za tov i junadi za izvoz, kao i nedostatak formiranje ve─çe klani─Źne  ponude: smanjena je zaposlenost na selu, opao je prihod gazdinstava, a time i smanjena potro┼ínja u mnogim sektorima.

Mesne rase goveda u Srbiji su novi kvalitet, ali ne mogu brzo da pobolj┼íaju situaciju kao ┼íto se to ne mo┼że dogoditi ni sa simentalskim govedom. Cela situacija zahteva temeljnu analizu i ozbiljnu podelu posla da bismo sa─Źuvali postoje─ça stada i u─Źinili novi iskorak.

Za pozitivne promene Udru┼żenje „Agroprofit“ ima program koji obuhvata sistem krava tele, vezivanje za velike industrijske klanice na bazi partnerstva, a ne po zakonu ekonomski ja─Źega.Tu je i zaokru┼żivanje ciklusa od pa┼ínjaka do paketa june─çeg mesa za kupca u re┼żiji farmera. Potrebno je disciplinovanje proizvodnje za ponudu junetine iz prirode RS kao i  sagledavanje stvorenih odr┼żvih uslova za govedarstvo u ruralnim sredinama  kao i unos kvalitetne genetike u reprodukciju.

Inicijative  i programi Udru┼żenja prevazilaze kadrovske i materijalne mogu─çnosti za tu realizaciju. Zbog toga smatramo da je potrebno oja─Źati i pro┼íiriti poslove vezano za tovno govedarstvo, i da se kvalitetnoostvarinovi po─Źetak u razvoju tovnog govedarstva. Va┼żno je mobilnost i doslednost u primeni svih do sada usvojenih mera na nivou dr┼żave a to obuhvata i korekciju premija za kvalitetne krave sa 40.000 na 45.000, i za utovljenu junad sa 15.000 na 20.000 dinara.

Apelujemo na nauku da javnost upozna sa kvalitetom poljoprivrednog zemlji┼íta, o posledicama koje nastaju bez upotrebe stalnjaka, kao i da se kona─Źno nepridr┼żavanje plodoreda u gajenju ratarskih useva strogo sankcioni┼íe kao i preoravanje pa┼ínjaka. Na dr┼żavi je da zaustavi preoravanje pa┼ínjaka. Na┼íi programi su vezani za kori┼í─çenje pa┼ínjaka najmanje ┼íest ili sedam meseci tokom godine. Potrebno je i da se formiraju regioni za plansku ispa┼íu steonih junica i krava iz onih oblasti gde tokom leta nema dovoljno trave.

Da bi pove─çali kvalitet mesnih rasa i razvili korisno ukr┼ítanje rasa, potrebna je stru─Źnost u odabiru grla, potpuna veterinarska za┼ítita, a pre svega pouzdano ─Źitanje genetskih osobina. U periodu iza nas se nismo u celini dokazali kao ekpserti u ovom delu, iako imamo dobrih poku┼íaja i solidnih stru─Źnih slu┼żbi.

Danas ose─çamo vi┼íe nego ranije potrebu za osnivanjem Centara za selekciju bikova kao i potrebu za formiranje Uprave za veterinu. Da smo imali ovu Upravu , grla sa slabim rasnim oznakama pa i bolesna, ne bi do┼íla do na┼íih farmera. Sada imamo dobro iskustvo i ne─çemo vi┼íe da dozvolimo uvoz rasplodnog materijala probranih Centara. Svakom ko ┼żeli da se bavi uzgojem mesnih rasa nudili smo pomo─ç i savet u izboru rase, odgajiva─Źki program i analizu kvaliteta pa┼ínjaka. Iskustvo je pokazalo da ko god je koristio savete na┼íih vode─çih farmera, nije pogre┼íio kao i kada su koristili usluge stru─Źnih ku─ça sa iskustvom. Zbog podizanja sto─Źarskog nivoa znanja i kulture u radu, vi┼íe nego ranije koristi─çemo javnost i stru─Źnu javnost, veterinarsku inspekciju i druge javne slu┼żbe. Poku┼ía─çemo da izgradimo poslovni kodeks gde farmer ne─çe biti o┼íte─çen a cilj je da postepeno vratimo proizvodnju june─çeg mesa u realne okvire i tokove. Na┼í potencijal je 400.000 junadi u tovu, a na┼ía potro┼ínja je oko 86.000 godi┼ínje. Dakle, imamo koli─Źine za izvoz. Program o kome govorimo obuhvata u skorije vreme da imamo oko 24.000 kvalitetnih mesnih krava i da razvijamo kvalitetno ukr┼ítanje mesnih rasa ┼íto tr┼żi┼íte veoma prihvata, kao i ukr┼ítanje sa mle─Źnim kravama.

Udru┼żenje ─çe poku┼íati da ostvari vi┼íe kontakata preko savetodavnih poljoprivrednih slu┼żbi sa odgajiva─Źima, a na portalu Udru┼żenja uve┼í─çe nove sadr┼żaje o iskustvima, genetici, tr┼żi┼ítu kao i dobroj sto─Źarskoj praksi u naprednim zemljama. Postoji mogu─çnosti i da povremeno izdajemo list namenjen govedarstvu. Obavezuje se Upravni odbor Udru┼żenja da sa najnovijom situacijom u tovnom govedarstvu upozna nadle┼żno ministarstvo kao i da pove─ça saradnju sa Upravom za veterinu, klani─Źnom industrijom i lokalnim upravama u pogledu kori┼í─çenja pa┼ínjaka i nabavci kvalitetnih goveda. Za realizaciju navedenih programa Udru┼żenje ─çe pro┼íiriti organizacione forme pa je predvi─Ĺeno da se ogranak Udru┼żenja formira u Ni┼íu.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena ┼Żitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Va┼í komentar na nove cene ┼żitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---