- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

POLJOPRIVREDNICI NA GUBITKU, IZVOZ USPEŠAN

 

Novi Sad, 27. novembar 2012.

Loše vreme, najpre mraz, pa onda suša, umanjili su prinos poljoprivrednih kultura od 25 do 50 odsto. Cene hrane i u svetu i kod nas su porasle, ali to nije dovoljno da nadomesti gubitke proizvođača.

I pored toga, Srbija će ove godine izvesti poljoprivredno-prehrambene proizvode u vrednosti od oko dve i po milijarde dolara, što je gotovo kao prošle godine.

Da će ove godine prinos voća biti manji od uobičajenog, proizvođači su znali još zimus, kada su zbog izuzetno niskih temperatura pupoljci izmrzli. Ipak, nisu očekivali da će rod baš toliko podbaciti.

"Jedno jutro drvo breskve se smrzlo, kompletno stablo. Rod jabuke je ovu godinu podbacio za 70 odsto. Komora je, na žalost, skoro prazna, iako nam, inače, trebaju dve", objašnjava poljoprivrednik iz Kaća Borivoje Isakov.

Borivoj Isakov

Posle zime, s dugim periodom niskih temperatura, usledilo je tropsko leto. I suša. Od ratarskih kultura najbolje je prošla pšenica, a najviše je stradao kukuruz, čiji je rod prepolovljen. Podbacili su i suncokret i šećerna repa i soja.

Poljoprivrednik iz Veternika Janoš Tenji ističe da niko nije polivao njive. Struje nema, a nafta je skupa.

Janoš Tenji

"Treba da sprovedu struju po ataru, pa onda da mi navodnjavamo. Zna se da je struja pet, šest  puta jeftinija od nafte. E, onda možemo da razgovaramo, onda mogu da nas kritikuju i savetuju", naglasio je Janoš Tenji.

Povrtarstvo ne može da se zamisli bez sistema za zalivanje, a i tu je bilo problema ove godine, kaže poljoprivrednik iz Gospođinaca Marko Popić i dodaje da je crni luk morao da navodnjava dvadesetak puta.

Marko Popić

"Cena luka je ostala ista kao prošle godine, rod je prepolovljen, nadam se da ću biti na pozitivnoj nuli, pošto nema tendencije da će cena ići gore, nakupci nam diktiraju tržište", objašnjava Popić.

Posledice loše godine osećaju i stočari. Mnogi će ove zime pokušati samo da održe postojeće stado, jer im nedostaje hrana za stoku. Petar Savin kaže da mu se proizvodnja mleka već prepolovila.

Petar Savin

"Detelina mi je potpuno podbacila, nemam više ni jednu balu. Morali smo kukuruzovinu da napresujemo i da se snađemo. Uglavnom će biti silaže za muzare, a videćemo kako ćemo pregurati sa teladi i junadi", rekao je Savin, poljoprivrednik iz Đurđeva.

I pored teškoća, procena je da će izvoz poljoprivrednih proizvoda dostići dve i po milijarde dolara.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Dejan Krnjaić kaže da je bilo mnogo uskladištene robe koja je ove godine bila izvezena u Evropu i dalje.

Dejan Krnjaić

"Procena je da ćemo na nivou 1,3 milijarde dolara imati suficit, a to je 8,5 odsto više nego prošle godine", kaže pomoćnik ministra.

Ove godine spasao nas je rod iz 2011. godine, ali ćemo posledice suše i smanjenih prinosa osećati i naredne godine. Osim pšenice, nećemo imati mnogo toga da izvezemo, bar do novog roda. (RTS)