- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Poljoprivrednici o prvih sto dana rada Vlade

 

IZNEVERENA O─îEKIVANJA

Novi Sad, 25. maj 2011.g.

 

U anketi AgroServisa me─Ĺu poljoprivrednicima o radu rekonstruisane Vlade u oblasti agrara za prvih sto dana, data je negativna ocena uz tvrdnju da su izneverena obe─çanja i o─Źekivanja. Kao argument za ovakvu ocenu, poljoprivrednici navode zakasnele odluke o tro┼íenju Agrarnog bud┼żeta za ovu godinu i nedostatak mera za pojedine oblasti poljoprivrede, a pogotovo o─Źekivane programe za bespovratna sredstva.

U odgovorima se navodi da nije ura─Ĺeno ni┼íta za poljoprivredu i selo, a ponuda kredita se ocenjuje kao ekonomski neprihvatljiva, dok se za najave investiranja u sto─Źarstvo ─Źula ocena da je to korisno, skupo, a i kasno sti┼że.

- Poruka premijera da ─çemo ve─ç dan nakon rekonstrukcije Vlade ┼żiveti bolje, mi na selu nismo osetili, rekao je za AgroServis Jovan Negovan, predsednik udru┼żenja „Pan─Źeva─Źki ratari“ iz Dolova. Prakti─Źno, prole─çnu setvu smo zavr┼íili bez pomo─çi dr┼żave, ┼íto je seljake primoralo da sklapaju ugovore o robnoj razmeni sa prera─Ĺiva─Źima i organizatorima proizvodnje, a to je poskupelo i onako skupu setvu. Ovo je o─Źigledno bio ne─Źiji interes – nezadovoljan stanjem u agraru, ka┼że Negovan.

Anketirani poljoprivrednici su naveli da su o─Źekivali podsticaje po hektaru u aprilu jer im je re─Źeno jo┼í pro┼íle godine da ─Źuvaju fiskalne ra─Źune. Tvrde da su se zadu┼żili robno i nov─Źano ili su odustali od upotrebe kvalitetnog semena i potrebnog prihranjivanja useva.

Na pitanje: „┼áta ste o─Źekivali, a dr┼żava nije uradila?“ ve─çina je odgovorila: „da dobijemo podsticaje“, a u ┼żitorodnim reonima rekli su da su o─Źekivali otkup p┼íenice na zeleno po 18 do 20 dinara za kilogram.

Sagovornici AgroServisa su naveli i to da u ┼żetvi ne─çe prodati ┼żito jer su pro┼íle godine nau─Źili „kada i kako se ┼żito prodaje“.

─îlanovi poslovnog udru┼żenja „Vojvodina Agrar“ iz Be─Źeja, ─Źije ─Źlanice obra─Ĺuju oko 120.000 hektara oranica su uglavnom kori┼í─çenjem kredita iz sopstvenih sredstava obavile setvu, a doneli su odluku da ne prodaju p┼íenicu ovogodi┼ínjeg roda bez jedinstvenog dogovora. Od Vlade o─Źekuju da ne produ┼żi zabranu izvoza.

Vlasnici velikih obradivih povr┼íina ne koriste podsticajna sredstva dr┼żave za teku─çe poslove, a svako od njih je odmerio obim ulaganja za o─Źekivani prinos, pa ih sve ovo ┼íto mala gazdinstva nazivaju zaka┼ínjenjem puno i ne poga─Ĺa. Naime, neke kompanije su ka┼ínjenje deobe Agrarnog bud┼żeta iskoristile da pove─çaju broj ugovora kojima se mala gazdinstva obavezuju da ─çe za preuzeto seme, mineralna ─Ĺubriva, hemijsku za┼ítitu isporu─Źiti ovogodi┼ínji rod p┼íenice, kukuruza, suncokreta i soje. U Zadru┼żnom savezu Srbije i Privrednoj komori Srbije za ovako ugovorene isporuke roba ne postoje podaci, ali se u pojedinim kompanijama mo┼że ─Źuti da je taj nivo usluga ove godine za tre─çinu ve─çi nego lane. (AgroServis)