- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Poruka poljoprivrednika Vladi Srbije

 

ROBNIM REZERVAMA POTREBNO VIŠE NOVCA

Sremska Mitrovica, 11. juli 2011.

Unija poljoprivrednika iz Ma─Źve, Srema i Pocerine izdala je saop┼ítenje povodom otkupa p┼íenice za Dr┼żavne robne rezerve, u kome se ka┼że da podr┼żavaju odluku Vlade Srbije na ovom poslu, ali da je za ovakve i sli─Źne otkupe potrebno vi┼íe novca iz bud┼żeta.

„Najavljivane interventne mere otkupa 100.000 tona merkantilne p┼íenice roda 2011. godine od strane Republi─Źke direkcije za robne rezerve, kona─Źno odobrene 7. jula 2011. godine, od Vlade Republike Srbije, nai┼íle su na op┼ítu podr┼íku i zadovoljstvo poljoprivrednika u celoj Srbiji. Razlozi za to su: ┼íto je ekspertski tim iz Republi─Źkih robnih rezervi, na ─Źelu sa direktorom Goranom Tasi─çem, prihvatio i podr┼żao otkupnu cenu od 20 dinara po kilogramu, koja u potpunosti pokriva tro┼íkove proizvodnje p┼íenice, a ujedno je i najve─ça u okru┼żenju (izuzev Francuske). Pored ovoga, a ┼íto je poljoprivrednicima veoma va┼żno, suzbijen je monopol prera─Ĺiva─Źke industrije sa kojim su bili suo─Źeni na po─Źetku ovogodi┼ínje ┼żetve, kada im je od monopolista nu─Ĺena neprihvatljiva cena od 14-15 dinara po kilogramu p┼íenice. A to zna─Źi da je ova mera interventnog otkupa p┼íenice, inicirana od Robnih rezervi, do┼íla kao spasenje velikom broju poljoprivrednih gazdinstava, koja obezbe─Ĺuju vi┼íe od 85% proizvodnje p┼íenice u Srbiji. Ovo nije prvi put da Robne rezerve vade kestenje iz vatre” – pi┼íe u saop┼ítenju Unije.

„Smatramo da nadle┼żni u Vladi Republike Srbije treba mnogo vi┼íe da uva┼że instituciju kao ┼íto su Robne rezerve i da im daju ve─ça ovla┼í─çenja i finansijsku potporu, jer o─Źigledno je da imaju znanja i mo─çi da kroz svoje programe obezbede br┼żi razvoj poljoprivrede, nezavisnost od uvoza i prehrambenu sigurnost stanovni┼ítva...” – zaklju─Źak je sa sednice predstavnika Unije poljoprivrednih proizvo─Ĺa─Źa Srema, Ma─Źve i Pocerine.

Ova Unija uputila je i zahtev Republi─Źkoj direkciji za robne rezerve, u kom, izme─Ĺu ostalog, pi┼íe:

„Obra─çamo vam se ovim zahtevom – molbom da poljoprivrednicima ─Źlanovima Unije poljoprivrednih proizvo─Ĺa─Źa sa podru─Źja Srema, Ma─Źve i Pocerine omogu─çite uskladi┼ítenje najmanje 10.000 tona merkantilne p┼íenice, roda 2011. godine, kod ovla┼í─çenih skladi┼ítara Republi─Źke direkcije za robne rezerve, s tim ┼íto bi tro┼íkove skladi┼ítenja u potpunosti (100%) snosilo Ministarstvo poljoprivrede, trgovine,  vodoprivrede i ┼íumarstva, po ceni (oko 107 dinara po toni) koju Robne rezerve, ina─Źe, pla─çaju svojim ovla┼í─çenim skladi┼ítarima” – navodi se u zahtevu.