Poslovnost

 

MINISTAR NEDIMOVI─ć OBRADOVAO STO─îARE NOVOM ┼áANSOM ZA IZVOZ JUNE─ćEG MESA

Beograd, 14. novembar 2018.

Ministar poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimovi─ç danas je razgovarao sa dvadesetak poljoprivrednika, koji su okupljeni oko Proizvodne grupe odgajiva─Źa goveda, a koja je vezana za Udru┼żenje „Agroprofit” iz Novog Sada.

 

Emina Milakara, direktor Uprave za veterinu, ministar Branislav Nedimovi─ç i Nenad Katani─ç, pomo─çnik ministra

Najvi┼íe se razgovaralo o efektima mera koje Ministarstvo sprovodi u sto─Źarstvu i tro┼íenju agrarnog dinara u 2019. godini.

─îedomir Keco u ime udru┼żenja je naveo da su sve mere koje se izdvajaju za sto─Źarstvo dobro do┼íle i da su prepoznate od gazdinstava i da je sada pravi trenutak da se analizira efekat i obavi dopuna.

On je podsetio da su izdvajanja za tovno govedarstvo doprinela da u Srbiji danas imamo oko 2.000 krava tovnih rasa, a da je vreme da se u program uvrsti i simentalska rasa, koja se vodi samo kao mle─Źna, iako se zna da je to kombinovana rasa. Kao ozbiljan problem za tovno govedarstvo je nedostatak zavoda ili instituta koji bi se bavili ovim delom govedarstva.

 • Otvaranje izvoza june─çeg mesa je pozitivno „uzdrmalo” gazdinstva i sada je ovo uspe┼ían posao za oko 6.000 tovlja─Źa u Srbiji, ali je broj grla na farmama u proseku bio svega ┼íest komada – naveo je Keco i izrazio potrebu da se ┼íto pre u na┼íoj praksi primene iskustva iz sto─Źarstva razvijenih zemalja. – Va┼żno je da sada pratimo klani─Źnu industriju i da se broj izvoznika june─çeg mesa pove─ça i da tovlja─Źi u tom poslu imaju jasne ugovore, jer ovakvu izvoznu ┼íansu nismo imali ─Źetvrt veka – rekao je Keco.

Odgajiva─Źi tovnih rasa i tovlja─Źi junadi danas su upoznati o iznosu bud┼żeta za poljoprivredu u narednoj godini.

 • Za idu─çu godinu ima─çemo bud┼żet ve─çi za osam milijardi, ukupno 52 milijarde dinara, i  pove─ça─çemo davanja za krave i tovnu junad sa 10.000 na 15.000 dinara – rekao je ministar Nedimovi─ç. ne─çemo imati davanja po hektaru, bi─çe jo┼í izdvajanja za gazdinstva, vide─çemo jo┼í kako to da sprovedemo.

Nedimovi─ç je sto─Źarima predo─Źio nove poteze za izvoz, ┼íto je obradovalo prisutne.

 • Ostalo je da izvezemo jo┼í 416 tona mesa u Tursku, ali tu ne─çemo stati. Ovih dana idem u Ankaru i o─Źekujem dogovor o izvozu za 1.000 tona za decembar, a potom radimo na novom dogovoru za 2019. godinu – re─Ź je o 10.000 tona. Ima jo┼í jedna nova stvar, uskoro ─çe krenuti sa radom klanica u Kru┼íevcu, a otvorili smo i izvoz u Kinu – podse─ça Nedimovi─ç. – Imamo i ozbiljne partnere za izvoz june─çeg i ov─Źijeg mesa u Izrael. Postoji interes za ko┼íer klanje za veliku kompaniju iz Izraela, koja bi ovde i gradila klanicu.

Proizvo─Ĺa─Źi su posle vi┼íe rasprava u svojim redovima Ministarstvu dostavili predloge za mere i podsticaje u 2019. godini:

 • zbog otvorenog tr┼żi┼íta za june─çe meso i za osvajanje novih tr┼żi┼íta potrebno je pove─çati iznos za nabavku priplodnih kvalitetnih grla iz inostranstva po gazdinstvu sa 3.000.000 dinara na 4.000.000 dinara, a da za trgovinu kod nas taj iznos bude 3.000.000 po doma─çinstvu;
 • da se simentalac uvede u registar tovnih rasa;
 • da se revidira cenovnik veterinarskih usluga i da se cene usklade sa potpisanim cenovnikom i objave na sajtu Uprave za veterinu kao va┼że─çe;
 • da se za savetodavne poljoprivredne slu┼żbe i osnovne slu┼żbe u sto─Źarstvu donese akt o kontroli rada i da se zna institucija kojoj odgovaraju (ka┼ínjenja u poslu, neta─Źni papiri, izgubljeni dokumenti, nema dovoljno sto─Źara, nema kontakata...);
 • da se iznos za „krave sa teletom” sa 10.000 dinara pove─ça na 15.000 dinara (kada se otele);
 • da se iznos za kvalitetne tovne rase krava sa 25.000 pove─ça na 30.000 (ima 2.000 grla);
 • da se uvede kategorija fmansiranja teladi – „za dalji tov”, starosti od 3-5 meseci, tovne rase i ukr┼ítene tovne rase - tovne rase i rasa simentalac, u iznosu od 10.000 dinara. (Ovo pravo se ostvaruje ako se tov nastavlja kod nas ili se grlo izvozi.) Iznos od 10.000 dinara daje se za utovljeno june zaklano u na┼íoj klanici i ovu premiju ne mo┼że ostvariti vlasnik koji je dobio novac za tele i navedenih 10.000 dinara;
 • uvesti premiju za proizvedenu junicu tovne rase;
 • obustaviti izvoz teladi i zabraniti klanje ┼żenske teladi tovnih rasa i simentalca;
 • da se uvede finansiranje transfera embriona tovnih rasa i ukr┼ítenih tovnih rasa (najbr┼żi put do pove─çanja broja tovnih rasa) i to sa u─Źe┼í─çem od 50% putem tendera.

Proizvodna grupa odgajiva─Źa predla┼że i slede─çe:                

 1. izmenu Zakona o podsticajima i izmena pravilnika uz nove napred evidentirane predloge;
 2. izmenu Zakona o veterini: otvoriti mogu─çnost uvo─Ĺenja „izabranog veterinara" umesto deobe teritorije za rad veterinara;
 3. pa┼ínjake prema prioritetu ustupiti po zakonu sto─Źarima, uz nadoknadu „0" dinara i sankcionisati stanje u op┼ítinama gde su pa┼ínjaci pretvoreni u oranice i uz trstike izdavani sto─Źarima kao oranice. Primeniti standarde EU uz donacije za kori┼í─çenje i ─Źuvanje biodiverziteta (pa┼ínjaka);
 4. da se na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 2019. godine organizuje-Izlo┼żba tovnih rasa od namenskih para koje daje Ministarstvo poljoprivrede Sajmu (30.000.000 dinara);
 5. proceduralno po hitnom postupku stvoriti i otvoriti mogućnost za korišćenje embrio transfera;
 6. udru┼żenje je spremno da organizuje 3-4 regionalna savetovanja na temu savremena kretanja u tovnom govedarstvu i mogu─çnosti razvoja u Srbiji. Izneto je vi┼íe primera o tovnom govedarstvu u EU, ali je uo─Źeno da mi imamo bolje uslove za razvoj i da je dugoro─Źni nedostatak junetine najbolji povod da se ubrza ulaganje u tovno govedarstvo.

RE─î MINISTRA I CENA JUNADI

Cena junadi od okupljanja Proizvodne grupe sa 1,95 evra po kilogramu pove─çana je na 2,4 evra/kg.

 • Na┼íe sugestije o potrebi za realnom cenom ministar Nedimovi─ç je na televiziji pretvorio u iznos – 2,40 ili 2,50 evra je o─Źekuju─ça cena. To se i dogodilo, iako danas tu cenu klani─Źari ┼żele umanjiti – naveli su sto─Źari.
 • (Op┼íirniji izve┼ítaj sa sastanka u novom broju lista „Gazdinstvo”.)