Predsednik opštine Irig Stevan Kazimirović

 

VINARSTVO I TURIZAM STRATEŠKI CILJEVI

Irig, 31. decembar 2018.

Izvor: Sremske novine

Opština Irig dugo je važila za jednu od najmanje razvijenih u Vojvodini, ali 2018.godina ipak nešto promenila, reči su predsednika Stevana Kazimirovića. Niz ralizovanih projekata koja su finansirana iz opštinskog i budžeta sa viših nivoa vlasti su u službi razvoja poljoprivree i turizma, strateških ciljeva ove male opštine na obroncima Fruške gore.

- Možemo biti dosta zadovoljni kada je 2018.godina u pitanju. U ovu godinu smo ušli sa nizom prenetih projekata iz 2017, tačnije 20, ali smo i u ovoj godini na razne nivoe vlasti konkurisali sa 25 novih projekata za koje smo dobili odgovarajuća sredstva.  Zato možemo reći da je ova godina donela novi zamah u Opštini Irig. Neki od najznačajnijih koje smo ostvarili tokom 2018. su  infrastrukturni projekat rekonstrukcije puta između Vrdnika i Jaska, sanacija i rekonstrukcija osnovne škole u Irigu, sanacija obe zgrade ustanove vrtića u Irigu  i Vrdniku i mnogo toga, rekao je predsednik Opštine Irig Stevan Kazimirović.

Koji su naredni zacrtani poslovi koji će doprinostit razvoju turizma, kao strateškom opredeljenju Opštine Irig?

- Turizam se ne može razvijati ako se ne razvija infrastruktura, zato moraju da se rade putevi na teritoriji naše ošptine.  Mi smo prve godine krenuli sa sanacijom Grebenskog puta od Iriškog venca do hotela Norcev. Sada je urađena projektno tehnička dokumentacija i mislim da ćemo na proleće krenuti sa sanacijom drugog dela istog puta od Venca doZmajevca. Uradilismo projektnu dokumentaciju za uređenje puta  od Jazak sela do Male Remete. Ne može se  razvijati turizam ako nemamo dobre puteve, investitori podizžu tutrističke kapacitete, a naš posao je da obezbedeimo da svaki turista lako dođe do svog odredišta.

Predsednik Opštine Irig Stevan Kazimirović primio je „zlatnu medalju” Kulturno prosvetne zajednice Srbije

To je jedna strana priče, sa druge strane kako se dalje razvija segment poljoprivrede?

- I što se tiče poljoprivrede, značajni su putevi, ali atarski. Već dve godine ulažemo velika sredstva u njihovu sanaciju, i to ne samo u  poravnavanje, već i njihovo nasipanje. Naši voćari u svakom momentu moraju doći do svojih parcela, bez obzira na to kakvi su vremenski uslovi, posebno u vreme berbe kada je svaki dan bitan. Oni ne mogu da čekaju da se putevi osuše kako bi ušli u voćnjak i to je naš zadatak da im omogućimo.  U ovoj godini sanirali smo 20 kilometara atarskih puteva, u 2017.nešto više, a i za 2019.smo obezbedili dovoljno sredstava u budžetu za istu namenu.  Idemo i korak dalje, ove godine započeli smo organizaciju specijalizovanog Sajma vinarstva i voćarstva „Put do znanja- VIVO“. Prvi organizovan u Vrdniku samo je najava sajma koji će se održati u martu 2019.godine. To je jedna od manifestacija na teritoriji naše opštine koja je specijalizovana za voćarstvo i vinogradarstvo, čime se u najvećoj meri bave naši poljoprivrednici. To je prilika da naši proizvođači vide šta rade oni sa drugih teritorija, da čuju najnoviju reč struke, ali i da prikažu svima šta Irig može da ponudi.  A posebno je važno što baš taj sajam služi i da se povežu naša dva strateška cilja- razvoj poljoprivrede i turizma, pa nije slućčajno što se sve dešava u Banji Termal u Vrdniku, gde posetioci mogu da vide i taj deo naše ponude.  Nismo mi tu izmislili ništa novo, samo smo „prepisali“ ono što godinama gledamo u slovenačkom gradiću Komenda, koji uspešno organizuje slično dešavanje, a čiji smo mi dugogodišnji partneri. Mi smo mala oština da bismo razvijali industriju, ali zato imamo vrhunske voćare i vinogradare, imamo Frušku goru, Banju Vrdnik i to što nam je „bogom dano“ treba iskoristiti na najbolji način.

Nakon rekonstrukcije osnovne škole u Irigu, da li su planirani još neki projekti koji idu u tom smeru?

- Osnovnu školu „Dositej Obradović“ u Irigu smo rekonstruisali sredstvima u iznosu od oko 140 miliona dinara obezbeđenih od Kancelarije za javna ulaganja Vlade Republike Srbije, a iz istog izvora je planirana rekonstrukcija škole „Milica Stojadinović Srpkinja“ u Vrdniku.  Za oba projekta učešće oštine je bilo u smislu izrade dokumentacije. Mnogo veći projekat se odnosi na razvoj srednjoškolskog obrazovanja na teritoriji naše ošptine. S tim u vezi već neko vreme pregovaramo sa svim činiocima kako bi izgradili Dom učenika srednjih škola. On bi bio lociran na mestu gde se sada nalazi balon hala, kod policijske i autobuske stanice. Pored tog objekta, postoji i projekat da  postojeća balon hala „preraste“ u pravi sportski centar, pa bismo na jednom mestu imali zaokružen kompleks doma i sportskih terena koji bi bili dati na upravljanje srednjoj školi „Borislav Mihajlović Mihiz“. Ovo je jedina škola na teritoriji Vojvodine koja ima smer vinogradar vinar za koji su zaiteresovani i učenici sa severa pokrajine, te projekat ima veliku opravdanost. U svakom slučaju, kao i do sada, naš cilj je posmatrati širu sliku razvoja vinarstva, voćarstva i turizma  u našoj opštini i sve naše aktivnosti u narednoj godini ići će u tom smeru. Svojim sugrađanima i svim Vašim čitaocima na prvom mestu želim dobro zdravlje u 2019.godini, sreću, uspeh i dobro raspoloženje.

S.Belotić

ULAGANJA

Budžet za 2019. godinu projektovan je na oko 750 miliona dinara, da li sa tim novcem mogu da se reše i neki problemi koji su aktuelni?

- Mi prevashodno moramo da ispravimo veliki problem vodosnadevanja, pogotovo u naseljenim mestima Irig i Vrdnik. Sa prvim lepim danima naredne godine počećemo sa kopanjem bunara u Irigu da bismo pospešili vodosnabdevanje, a u plan  je i rekonstrukcija crpne stanice Borkovac, za naseljena mesta Vrdnik, Rivica i Irig. To je problem sa kojim moramo da se uhvatimo u koštac i da ga što pre rešimo. Još jedan velik problem su i otpadne vode, što je jedna od važnih stvari kojima moramo da se bavimo, upravo zbog našeg razvoja turizma. Neophodni su nam prečistači  otpadnih voda i u Irigu i u Vrdniku, ali to je veliki finansijski zalogaj za opštinu i moraćemo da tražimo izvore finansiranja sa viših nivoa vlasti ili prekograničnih evropskih fondova koji rado fiansiraju projekte koji su u službi žaštite životne sredine. Na proleće kreće još jedan veliki projekat, a to je gasifikacija svih naseljenih mesta naše ošptine, najpre na zapadnoj strani, pa u naredne dve do dve i po godine očekujemo da će sva naseljena mesta ošptine Irig biti gasificirana. Projektna dokumentacija je završena i u toku je dobijanje dozvola.