- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Privredna komora Vojvodine

 

VLADI MILIJI IZVOZNICI OD RATARA

Novi Sad, 1. oktobar 2012.

Odbor Udru┼żenja poljoprivrede, prehrambene industrije i vodoprivrede i Odbor Grupacije registrovanih porodi─Źnih poljoprivrednih gazdinstava Privredne komore Vojvodine na zajedni─Źkoj sednici odr┼żanoj 18. septembra 2012. godine u Novom Sadu, razmatraju─çi aktuelna pitanja o stanju u poljoprivredi Vojvodine, konstatovali su :

- Izuzetna su┼ía pra─çena visokim temperaturama prepolovila je proizvodnju jesenjih useva u AP Vojvodini i nanela ┼ítetu vojvo─Ĺanskim poljoprivrednicima ve─çu od jedne milijarde evra.

- Poljoprivreda i poljoprivrednici Vojvodine nisu u stanju da samostalno iznesu teret ┼ítete koja ima sve odlike elementarne nepogode i obezbede uslove za potrebna ulaganja u narednu proizvodnju, pa o─Źekuju kvalitetnu i izda┼ínu pomo─ç dr┼żave i prera─Ĺiva─Źke industrije radi ubla┼żavanja posledica su┼íe. U ovom trenutku potrebno je za jesenju setvu obezbediti izme─Ĺu 35 - 40.000 dinara po hektaru, ┼íto prevazilazi realne mogu─çnosti ve─çine poljoprivrednika.

- Najavljena pomo─ç dr┼żave, na┼żalost predstavlja minimalisti─Źki prilaz Vlade Srbije, a zabrana izvoza industrijskog bilja direktno ugro┼żava poljoprivrednike i, u osnovi, predstavlja pomo─ç uljarama i ┼íe─çeranama da obezbede jeftinije sirovine. Istovremeno, Vlada nije obavezala ove subjekte da koriguju paritetna zadu┼żenja za inpute, obra─Źunaju stvarnu cenu ulo┼żenog kapitala i plate fer cenu tih sirovina. Pored toga Vlada nije, a trebala je, da obave┼że ┼íe─çerane da deo pozitivnih efekata iz rasta izvozne cene ┼íe─çera prenesu na proizvo─Ĺa─Źe ┼íe─çerne repe i plate repu proizvo─Ĺa─Źima kao i ┼íe─çerane iz CEFTA okru┼żenja koje, kao i doma─çe ┼íe─çerane, prodaju ┼íe─çer na tr┼żi┼ítu Evropske unije u okviru kvote dr┼żave Srbije.

- Konstatuje se da su fabrike ulja pribli┼żile otkupnu cenu suncokreta i soje cenama u okru┼żenju, ┼íto nije slu─Źaj sa industrijom ┼íe─çera. Na┼żalost, ni uljare ni ┼íe─çerane ne pokazuju spremnost za prera─Źunavanje realne cena repromaterijala, realne cene anga┼żovanog kapitala i spremnost na prera─Źun zadu┼żenja koje prema njima imaju proizvo─Ĺa─Źi sirovina. Na taj na─Źin fabrike su, na trgova─Źko-kreditnom poslu, ostvarile enormne profite. Zbog toga ─çe, u uslovima  smanjenih prinosa, a zahvaljuju─çi ranije utvr─Ĺenim paritetima, one preuzeti oko polovine ukupnog roda suncokreta i soje i vi┼íe od polovine ukupnog roda ┼íe─çerne repe bez obaveze pla─çanja.

- Odluka Vlade Srbije da preko Direkcije za robne reserve za jesenju setvu ponudi neodgovaraju─çu kombinaciju me┼íanog NPK ─Ĺubriva u razmeni za ┼żitarice, po ceni koja je za 44% vi┼ía u odnosu na septembar 2011. godine, je u stvari briga za oporavak „Azotare” Pan─Źevo i odnose izme─Ĺu Direkcije i „Azotare”. Iz ugla poljoprivrede nereformisana Direkcija za robne rezerve je i dalje trgova─Źka organizacija, a ne stabilizator tr┼żi┼íta inputa.

- Izborom jednog dobavlja─Źa za regresirano gorivo ne obezbe─Ĺuje se   prihvatljiva pokrivenost podru─Źja Srbije  maloprodajnim objektima, ┼íto prisiljava proizvo─Ĺa─Źe da nabavku dizel goriva vr┼íe na pumpama koje su vi┼íe desetina kilometara udaljene od njihovog sedi┼íta.

- Preporu─Źuju─çi lokalnim samoupravama da oslobode pla─çanja obaveze zakupnine na dr┼żavno zemlji┼íta Vlada Srbije je unela pometnju, jer ugovore o zakupu dr┼żavnih oranica zaklju─Źuje MP┼áV, a obaveza pla─çanja zakupnine izvr┼íava se prema republi─Źkom bud┼żetu iz kojeg se obezbe─Ĺuje deo zakupnine koji pripada op┼ítinama i pokrajini. Uz to, ako bi se ova mera primenila, obezbedio bi se privilegovan polo┼żaj zakupaca dr┼żavnog zemlji┼íta u odnosu na ve─çinu drugih zakupaca koji koriste i pla─çaju zakup vlasnicima zemlji┼íta u privatnoj svojini, iako i jedni i drugi imaju ┼ítete od ovogodi┼ínje su┼íe, pri ─Źemu zakupci zemlji┼íta u privatnoj svojini ne─çe biti oslobo─Ĺeni pla─çanja zakupnine ┼íto izaziva nezadovoljstvo onih gazdinstava koja nisu u poziciji da zakupe zemlji┼íte u dr┼żavnoj svojini.

- Iako se podr┼żava mera Vlade da se odlo┼żi naplata glavnice na kredite sa subvencioniranim kamatama Odbori konstatuju da su privilegovani zakupci iz ta─Źke 7. uglavnom privilegovani i u kori┼í─çenju kredita sa subvencijom kamate, ┼íto ih dodatno stavlja u bolji polo┼żaj u odnosu na ve─çinu proizvo─Ĺa─Źa koji su pretrpeli ┼ítetu od su┼íe.

U odnosu na ovu meru Vlade Srbije isti─Źe se da su poslovne banke po─Źele blokadu ra─Źuna registrovanih gazdinstava zbog dospelih obaveza po osnovu subvencioniranih kredita, pa sva primanja ovih gazdinstava zavr┼íavaju u otplati kreditnih obaveza. Konstatuje se da je Vlada Srbije umesto preporuke poslovnim bankama trebala da tim bankama ponudi anekse ugovora koje je MP┼áV zaklju─Źilo sa tim bankama kod obezbe─Ĺenja subvencioniranih kredita za poljoprivredu.

- Odbori prime─çuju da ova Vlada Srbije produ┼żava praksu prethodne Vlade Srbije i nastavlja da pravi neprihvatljivu diskriminaciju izme─Ĺu pravnih i fizi─Źkih lica koja su registrovala poljoprivredno gazdinstvo u pogledu prava na podr┼íku dr┼żave.

 

 

 

 

Dan polja NS instituta: dovoljno kvalitetnog semena za jesenju i prole─çnu setvu

 

Na osnovu izre─Źenih razmatranih materijala i diskusije koja je povodom njih vo─Ĺena na sednici, kao i izre─Źenih konstatacija, Odbori su usvojili slede─çe ZAKLJU─îKE:

- Kako bi se omogu─çilo ulaganje proizvo─Ĺa─Źa u jesenju setvu insistira se da Vlada Srbije, do kraja oktobra 2012. godine, obezbedi prioritetnu isplatu iz bud┼żeta svih dospelih obaveza prema poljoprivrednicima, uklju─Źuju─çi i obavezu isplate 6.420 dinara po hektaru.

- Insistira se da Vlada Republike Srbije odmah donese i objavi Uredbe o pove─çanju premije za mleko, tov junadi i svinja, shodno zaklju─Źku Vlade o saniranju posledica su┼íe, i bez diskriminacije pravnih u odnosu na fizi─Źka lica koja su registrovala gazdinstvo i da se odmah primeni pove─çanje premije za isporu─Źene utovljene svinje i junad, a pove─çanje premije za mleko po isteku tre─çeg kvartala.

- Podr┼żava se preporuka Vlade Srbije da se sva registrovana gazdinstva oslobode pla─çanja naknade za odvodnjavanje i tra┼żi da se eventualno pla─çena naknada obra─Źuna kao akontacija za 2013. godinu.

- Predla┼że se odustajanje od mere Vlade Srbije kojom se osloba─Ĺaju obaveze pla─çanja zakupa za ovu godinu zakupci dr┼żavnog zemlji┼íta i insistira da se korisnici prihoda od zakupnine dr┼żavnog zemlji┼íta obave┼żu da te prihode upotrebe za saniranje posledica su┼íe i unapre─Ĺenje primarne poljoprivredne proizvodnje na svom podru─Źju.

- Insistira se da, za potrebe jesenje setve, Vlada Srbije obezbedi regres za mineralna ─Ĺubriva i sortno seme i onim proizvo─Ĺa─Źima koji ─Ĺubrivo i seme budu nabavljali na slobodnom tr┼żi┼ítu nevezano za ponu─Ĺenu razmenu preko Direkcije za robne rezerve Srbije.

- U cilju obezbe─Ĺenja normalnih uslova za setvu industrijskog bilja u 2013. godini predla┼że se Vladi Republike Srbije da odmah ukine Uredbu o zabrani izvoza ┼íe─çerne repe, suncokreta i soje i omogu─çi slobodan izvoz ovih proizvoda. Ukoliko Vlada to ne u─Źini tra┼żi se da obave┼że uljare i ┼íe─çerane da izvr┼íe prera─Źunavanje postoje─çih paritetnih zadu┼żenja za ulaganja u proizvodnju suncokreta, soje i ┼íe─çerne repe tako ┼íto ─çe primeniti realne parametre u obra─Źunu cena inputa, cene ulo┼żenog kapitala (kamate) i obave┼że uljare i ┼íe─çerane da plate fer cenu za sve preuzete sirovine uklju─Źuju─çi i koli─Źine isporu─Źene iznad obaveza po osnovu ugovorene paritetne razmene.

- Preporu─Źuje se uljarama i ┼íe─çeranama da koriguju i smanje zadu┼żenja za preuzeti repromaterijal proizvo─Ĺa─Źima sirovina i time se, uz odricanje uve─çanih profita, solidari┼íu u saniranju posledica su┼íe ─Źije ┼ítete trpe prevashodno proizvo─Ĺa─Źi sirovina za te fabrike.

- Predla┼że se da Vlada Srbije omogu─çi registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima da se, preko zadru┼żnih organizacija, zajedni─Źki kreditno zadu┼żuju kod poslovnih banaka uz subvenciju kamata na kredite i da Vlada, sa Narodnom bankom Srbije, prona─Ĺe re┼íenje za pove─çanje obima plasmana kratkoro─Źnih kredita za poljoprivredu. Pri tome se sugeri┼íe da se poslovne banke oslobode dela obaveze rezerve kod NBS ako imaju plasmane kratkoro─Źnih kredita u primarnoj poljoprivredi.

- Insistira se da Agrarni savet ┼íto je mogu─çe pre oceni stanje u poljoprivredi i predlo┼żi Strategiju poljoprivrede Srbije do 2020. godine sa prate─çim novim Zakonom o poljoprivredi, Zakonom o podsticajima u poljoprivredi, Zakonom o poljoprivrednom zemlji┼ítu i drugim zakonima koji proisteknu iz Strategije. Sugeri┼íe se Agrarnom savetu da koristi ocene i predloge iz dokumenta „Neophodne promene agrarne politike Srbije” koji su usvojili Odbor Udru┼żenja poljoprivrede, prehrambene industrije i vodoprivrede i Odbor grupacije registrovanih porodi─Źnih poljoprivrednih gazdinstava Privredne komore Vojvodine u maju 2012. godine, a koji je dostavljen predsedniku Agrarnog saveta.

Ova dva odbora, prema saznanju „AgroServisa”, su i jedina u komorskom sistemu Srbije koji su izneli konkretne primedbe i predloge mera za aktuelno stanje u agraru.

Vlada Srbije sa svojim zaklju─Źcima najradikalnije odredbe je donela u korist izvoznih kompanija zabranom eksporta uljarica, a bez preporuke da ba┼í one izmene paritete u obra─Źunu za inpute prema kooperantima. Tako je pre─çutkivanjem i zabranom izvoza Vlada direktno doprinela sticanju profita ubrzano razvijenih kompanija. Kada se svedu ra─Źuni, Srbija ─çe imati ove sezone najsiroma┼ínijeg ratara i najbogatije kompanije – Viktorija grupa, MK grupa...

Vlada je, zapravo, pala na prvom ispitu isku┼íenja – sve ┼íto se dalje doga─Ĺa oko skidanja carine na uvoz ┼żitarica i uljarica je novo podcenjivanje doma─çih ratara.

Argumenti su tu: ┼íe─çera od na┼íe repe imamo za izvoz, ali repa, i pored ugovora, ne mo┼że preko granice ili polovina od roda suncokreta mo┼że se prodati inostranom kupcu, a da nama ostane 12 litara ulja po stanovniku... Ali, Vlada je odlu─Źila – bolje je njoj (Vladi) da na izvozu zarade prera─Ĺiva─Źi nego ratari. U kojoj je to zemlji, ovako siroma┼ínoj, jo┼í mogu─çe da se dogodi?