Proizvođači organske hrane u Srbiji dobili podršku FAO

 

OD POLOVINE GODINE PRODAJA ORGANSKIH PROIZVODA PUTEM INTERNETA

Selenča, 29. januar 2015.

Danas su uz prigodnu svečanost otvorene nove prostorije Centra za organsku proizvodnju u Selenči i predstavljen je projekat o jačanju kapaciteta i usluga u organskoj poljoprivredi u Srbiji, koji je realizovan uz podršku Mađarske, a pod vođstvom FAO-a (Organizacije za poljoprivredu UN).

Jozef Gašparovski pred kamerom

Opremljene prostorije sa savremenom elektronskom tehnikom, koje čini više  učionica, stručnjacima iz Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Slovenije i Nepala predstavila je dr Branka Lazić, pionir u edukovanju i promociji organskih proizvoda u regionu. Ona je tom prilikom naglasila da su FAO organizacija i njen centar u Budimpešti pomenutim projektom pomogli da se organska proizvodnja u Srbiji, po organizaciji posla, prodaji proizvoda i promociji u celini, od današnjeg meri drugim aršinima, do kojih se došlo u povezivanju kapaciteta i usluga vezanih za specifične organske proizvode. Ona je navela da je vreme za novu etapu u razvoju organske proizvodnje u Srbiji i sa novim kadrovima.

 

 

-         U povećanju obima proizvodnje u ovoj delatnosti značajnu ulogu imaju sadašnji lideri, ali je potrebno da se promene i dopune programi nastave u srednjim školama i na fakultetima – navela je dr Lazić i zaključila da nije dovoljno samo to što imamo uslove za veći obim proizvodnje, već da su ljudi – kadrovi najneophodniji na ovom stepenu razvoja.

 

Branka Lazić

Ove tvrdnje prihvatio je i državni sekretar u Ministarstvu prosvete dr Zoran Mašić, koji je uz odavanja priznanja ekspertima FAO za sprovedeni deo edukacije u Srbiji rekao da će za dalji napredak organske proizvodnje u Srbiji biti neophodno revidiranje nastavnih programa.

      

- Nije prihvatljivo da se sticanje znanja o organskoj proizvodnji nudi fakultativno i da nastavno obrazovne ustanove nemaju svoje kadrove i ogledne parcele u ovoj vrsti proizvodnje. To na putu za EU će biti promenjeno ili nećemo imati prelaznu ocenu u ovom poslu – naveo je dr Mašić.

Zoran Mašić

 

Centar za organsku proizvodnju u Selenči lociran je u opštini Bač, koja poseduje 24.000 ha poljoprivrednih površina, a od toga 7.500 ha izdaje u zakup. Međutim, mali broj od 2.182 registrovana gazdinstva uspeva da uveća zakupom svoje površine, na kojima uglavnom gaje soju, kukuruz i pšenicu.

Predsednik opštine Bač Dragan Stašević je pozdravljajući goste rekao da 75% gazdinstava ima manje od pet hektara u svom vlasništvu i da je, zapravo, njih potrebno usmeriti i osposobiti za proizvodnju povrća i voća, uz primenu pravila i normi u organskoj proizvodnji.

Dragan Stašević

      

 

- U ovim vremenima moramo biti svesni da je poljoprivredi, grani koja može mnogo toga da da i unapredi u našoj sredini, više nego neophodan jedan novi pristup. Taj novi pristup se ogleda baš u prepoznavanju nekih novih potencijala, kao i u praktičnoj primeni najsavremenijih tehničkih i tehnoloških dostignuća, naravno uvažavajući uvek sve one resurse kojima je naša opština i naš region prebogat. Ozbiljni potencijali za razvoj organske proizvodnje su prepoznati od strane firme Zdravo Organic, kao prve firme iz naše opštine u proizvodnji organske hrane i jedne od firmi osnivača Centra za organsku proizvodnju. Na lokalnoj samoupravi je upravo i obaveza da ovakve poduhvate prepozna kao napredne za sredinu i da svim mogućim sredstvima podrži unapređenje ovakvog pristupa poljoprivredi. Nimalo lak zadatak nam neće biti da baš preko Fonda za razvoj poljoprivrede, koji je formalno i osnovan pre nekoliko dana, usmerimo ona sredstva koja smo i opredelili godišnjim programom, tamo gde će se najbolje i najbrže moći oploditi. Kažem nimalo lak, jer će nam na putu najveće prepreke praviti upravo administracija, koja se prethodnih dvadesetak godina nije menjala tom brzinom kojom je morala, pre svega da bi pratila realan život i da bi podržala sredine kakva je naša, a iznad svega da bi uvažila da selo može opstati samo ako mladi imaju šansu za normalan život, život dostojan 21. veka. Pokušaćemo opredeljenih 26 miliona dinara za ovu godinu plasirati u našu poljoprivredu na najbolji način – istakao je Dragan Stašević.

 

Jozef Gašparovski, direktor Centra za organsku proizvodnju, je zahvalio ekspertima FAO, na čelu sa  Stjepanom Tanićem, što su opremili objekat u Selenči i što su otvorili novu stranicu istorije u organskoj proizvodnji Srbije, navodeći upravo poslove bez kojih ne može biti daljeg napretka. Opremanju centra podršku je dala i kompanija „Slovan”, čiji vlasnik je Đuro Bocka.

Stjepan Tanić

 

Gašparovski je danas objavio da će poljoprivredni proizvođači organske hrane, a u Srbiji ih ima oko 700, imati mogućnost da od polovine ove godine proizvode prodaju putem interneta. Sajt ovog centra je već postavljen i sada se dorađuje da bi najavljena prodaja bila efikasnija.