Reagovanje

 

POZIV ZA RAZMENU KUKURUZA IZ DR┼ŻAVNIH ROBNIH REZERVI ZA TOVNU JUNAD PONOVO NEUPOTREBLJIV ZA FARMERE

Novi Sad, 9. septembar 2019.

Upravni odbor Udru┼żenja „Agroprofit” iz Novog Sada danas je razmatrao objavljeni Poziv za prikupljanje ponuda o razmeni merkantilnog kukuruza za tovnu junad, koji je objavila Republi─Źka direkcija za robne rezerve. zaklju─Źeno je da se sa intervencijom za pokretanje tr┼żi┼íta junadi neopravdano kasni i da nije prihvatljivo odugovla─Źenje u razmeni od 28. avgusta do danas, kada je o tome odluku donela Vlada Srbije.

U celom poslu ostalo je samo Ministarstvo poljoprivrede, ─Źije predloge su ─Źlanovi me─Ĺuresorne komisije i slu┼żbe Robnih rezervi odbacivali i odugovla─Źili sa realizacijom odluke Vlade.

Udru┼żenje, u ─Źijem sastavu je Proizvodna grupa odgajiva─Źa i tovlja─Źa tovnih rasa, uputilo je danas Direkciji za robne rezerve slede─çe predloge za izmenu Poziva.

Dogovor o interventnom otkupu junadi je po─Źeo 16. maja u Novom Sadu

***

Republi─Źka direkcija za Robne rezerve u objavljenom javnom pozivu uz odugovla─Źenje i razmatranje modela za pomenutu obavezu nije u objavljenom pozivu ugradila su┼ítinu i potrebe zbog ─Źega je zapravo Ministarstvo poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede iniciralo ovu naturalnu razmenu. Da bi ceo posao imao smisla i efekte, potrebne su izmene ili povla─Źenje kompletnog poziva.

U ta─Źki ─Źetiri, gde se navodi kvalitet kukuruza za razmenu, potrebno je navesti da je re─Ź o rodu kukuruza iz 2018. godine. S obzirom da dr┼żavne Robne rezerve tvrde da imaju na lageru kukuruz od pro┼íle godine, to je neophodno navesti jer novi kukuruz ne mo┼że biti pravilno za┼íti─çen i upotrebljiv u ovoj razmeni jer karenca kod za┼ítite kukuruza traje 15 dana i novi rod kukuruza nije, dakle, za promet niti za preradu.

U ta─Źki devet, na strani 2. nije prihvatljivo da proizvo─Ĺa─Ź junadi snosi tro┼íkove transporta, ve─ç treba navesti da tro┼íkove transporta od farme do klanice bez obra─Źunatog kala, snosi klanica.

U ta─Źki deset, na drugoj strani, u spisak klanica potrebno je dodati klanicu „Divci“ doo iz Divaca i klanicu „Kosanovi─ç“ doo iz Martinaca, a izostaviti klanicu „Zmajevac“ doo iz Iriga. Uno┼íenjem klanice iz Divaca pribli┼żili bismo sto─Źarima transport na podru─Źju ┼áumadije i Pomoravlja, a uno┼íenjem klanice „Kosanovi─ç“, podru─Źje Podrinja i Ma─Źve.

U ta─Źki jedanaest, na drugoj strani, rok za realizaciju  naturalne razmene sa 30. septembra 2019. godine, potrebno je pomeriti na 10. oktobar 2019. godine.

Neophodnu dokumentaciju navedenu u ta─Źki b) na tre─çoj strani, kao i odgovaraju─çe izmene u ta─Źki a) potrebno je uskladiti sa promenama koje u nastavku teksta predla┼żemo za navedene obrasce.

U ta─Źki ┼íesnaest, nije korektno, niti poslovno da prednost u izboru proizvo─Ĺa─Źa od kojih se preuzima junad imaju proizvo─Ĺa─Źi sa ve─çim sto─Źnim fondom, kada se zna da je prose─Źna veli─Źina tovili┼íta junadi u Srbiji ┼íest grla.

Predaju prijava potrebno je produ┼żiti do 20.9.2019. godine.

Navedeni predlozi za izmene su u skladu sa potrebama da sto─Źari ovaj posao obave ┼íto jednostavnije i efikasnije, ┼íto zna─Źi da u poslu u─Źestvuje i vi┼íe klanica po regionima. Izbegavanje navo─Ĺenja godine proizvodnje kukuruza u ovom dokumentu mo┼że uticati da se sto─Źarima stavi na raspolaganje sirov i hemijski neza┼íti─çen kukuruz, ┼íto se ne mo┼że prihvatiti.

Iz javnog poziva potrebno je isklju─Źiti sve suvi┼íne potvrde i uverenja i overu Javnog bele┼żnika, a u obrascu ponuda dovoljno je navesti koliko junadi nudi u razmenu.

Za dokazivanje postojanja junadi u prijavi, dovoljan je izvod iz Centralnog registra ┼żivotinja ┼íto mo┼że obezbediti direkcija za Robne rezerve od Uprave za veterinu i nije potrebna overa Javnog bele┼żnika.

Nije jasno zbog ─Źega se unosi izjava o prihvatanju uslova za razmenu i tra┼żi overa javnog bele┼żnika kada se gazdinstvo prijavljuje i o─Źekuje ugovor sa dr┼żavnim Robnim rezervama (obrazac 2).

Obrazac broj 3 – izjava o krivi─Źnoj i materijalnoj odgovornosti ponu─Ĺa─Źa je zapravo pokazatelj da direkcija za Robne rezerve nije shvatila ili je to namerno u─Źinjeno, da ─çe ve─çina gazdinstava zbog spre─Źavanja prodaje preuzetog kukuruza odustati od ovog posla. Druga ta─Źka ove izjave je besmislena jer se u centralnoj bazi ne mogu menjati podaci o obele┼żenim ┼żivotinjama, a za┼íto se tra┼żi jo┼í i broj teladi na gazdinstvu, nije jasno. I to sve jo┼í da se overi kod Javnog bele┼żnika.

***

Udru┼żenje smatra da protesti na putevima, koje su najavili sto─Źari u dva regiona, nije prihvatljiv metod niti ─çe to ubrzati dogovor, jer je mogu─çe, i ┼íto se o─Źekuje, da se za dan-dva objavljeni poziv za razmenu promeni sa navedenim predlozima i da bude ostvarljiv.