Reagovanje o izmenama Zakona o poljoprivredi

 

INVESTITORI NE─ćE KOOPERIRATI – HITNA OSTAVKA MINISTARKE POLJOPRIVREDE

Novi Sad, 23. novembar 2015.

Na predlo┼żen Predlog izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemlji┼ítu zainteresovani daju amandmane, ali sa vi┼íe mesta ima i predloga da se ovaj zakon povu─Źe, a nisu i retke o┼ítre politi─Źke polemike.

Iz Kluba 100P plus su pored komentara o zakonu naveli da tra┼że hitnu ostavku ministarke poljoprivrede.

„Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemlji┼ítu je najaktuelnija tema za poljoprivrednike u ovom momentu. Tvrdimo da su udru┼żenja poljoprivrednika koja su u─Źestvovala u dono┼íenju ovog predloga i na koje se ministarstvo poziva, u stvari udru┼żenja bezzemlja┼ía i ljudi koji nisu poljoprivredni proizvo─Ĺa─Źi. Na insistiranje Kluba da nam ministarka poka┼że neobra─Ĺeno poljoprivredno zemlji┼íte u Vojvodini, ministarka se oglu┼íila, te smatramo da smo u pravu kada tvrdimo da takvog poljoprivrednog zemlji┼íta u Vojvodini nema. ┼áto se ti─Źe uzurpiranog poljoprivrednog zemlji┼íta, uzurpatori su poznati i Ministarstvu i lokalnim samoupravama u ─Źijim upravama sede, u 90% slu─Źajeva, ─Źlanovi vladaju─çe koalicije. Zbog nemara lokalne samouprave i ministarstva, dolazi do uzurpacije dr┼żavnog poljoprivrednog zemlji┼íta. Iz svega gore navedenog i jo┼í mnogo drugih nejasnih i nedore─Źenih izjava i postupaka Vlade i resornog ministra, izlazimo u javnost sa na┼íim zahtevima.

ZAHTEVI KLUBA 100P PLUS

  1. HITNO POVU─ćI PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJI┼áTU IZ SKUP┼áTINSKE PROCEDURE!

 Obrazlo┼żenje:

- Ako ovakav zakon bude usvojen, porodi─Źna poljoprivredna gazdinstva ─çe biti u potpunosti uni┼ítena i do─çi ─çe do potpunog odumiranja sela, a naro─Źito u Vojvodini gde se i nalazi 90% obradivog dr┼żavnog zemlji┼íta.

- Primenom ovakvog zakona nepovratno se gubi najve─çi i neobnovljivi prirodni resurs Srbije.

- Ovim zakonom se ne pokazuje ni dobra volja, a kamoli dugoro─Źna strategija Srbije ┼íto se ti─Źe poljoprivrede. Da li zemlju treba da obra─Ĺuju takozvani investitori ili porodi─Źna poljoprivredna gazdinstva.

- Poljoprivredno zemlji┼íte u Nema─Źkoj obra─Ĺuju Nemci, u Danskoj Danci, u Engleskoj engleski poljoprivrednici, pa tako i u Srbiji poljoprivredno zemlji┼íte treba da obra─Ĺuju SAMO na┼íi poljoprivrednici.

- Tvrdimo da takozvani investitori ne─çe ostvariti kooperantske odnose sa “malim” poljoprivrednim gazdinstvima (primer – mlekarstvo u Srbiji).

2. HITNO TRA┼ŻIMO SMENU MINISTRA POLJOPRIVREDE!

Obrazlo┼żenje:

- Uloga Ministra poljoprivrede je da ┼ítiti doma─ça registrovana poljoprivredna gazdinstva, a ne da favorizuje tajkune i takozvane investitore. Ovim predlogom zakona ministarka je dokazala da ne brine o poljoprivrednim proizvo─Ĺa─Źima, jer je dovela do diskriminacije porodi─Źnih poljoprivrednih gazdinstava, a naro─Źito u Vojvodini, na koju se ovaj predlog zakona najvi┼íe odnosi.

- U izradi novog zakona moraju da u─Źestvuju, pored pravnika, samo oni na koje se taj zakon direktno odnosi.

3. UKOLIKO SE NE USVOJE OVI NA┼áI ZAHTEVI, BI─ćEMO PRINU─ÉENI DA RADIKALIZUJEMO NA┼áE PROTESTE, JER NE─ćEMO DOZVOLITI DA NAM OTMETE NA┼áU DEDOVINU I DA NAS LI┼áITE NA┼áEG OSNOVNOG SREDSTVA ZA RAD, KOJI NAM JE I USTAVOM ZAGARANTOVAN! 4. APELUJEMO NA PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE, TOMISLAVA NIKOLI─ćA DA, KAO DETE SA SELA I NEKO KO BI TREBALO DA RAZUME SVE PROBLEME PAORA, NE DOZVOLI DA OVAJ SRAMNI I OTIMA─îKI ZAKON BUDE USVOJEN” – navodi se na kraju saop┼ítenja Udru┼żenja.