- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Setva u jeku, ratari slušaju struku i nauku

 

KO SADA POSEJE PŠENICU, DOBRO ĆE PROĆI

Novi Sad, 18. oktobar 2012.

- Ukoliko ratari odluče da ovih dana poseju pšenicu, mogu se nadati visokim prinosima. To je jedini besplatni uslov za visok rod – rekao je gostujući u temi emisije „Poljoprivredno dobro” Radio Novog Sada profesor Poljoprivrednog fakulteta Miroslav Malešević.

On tvrdi da se na terenu uveliko seje hlebno žito jer su parcele oslobođene preduseva.

- Obilazio sam Banat i mogu da kažem da sam iznenađen time koliko je parcela već zasejano. Na tim parcelama sve je urađeno onako kako je i preporučeno. Obrada je urađena tanjiračama ili razrivačima, dakle, modernim oruđima koja su dobra za ove sušne uslove – rekao je Malešević.

Po njegovim rečima, setva je obavljena kvalitetno, bez semena na površini. Parcele su povaljane, nakon setve onako kako je zemljoradnicima bilo preporučeno.

- Po mojoj slobodnoj proceni, nekih deset odsto površina namenjenih žitu do sada je posejano. Problem je u tome što su to uradili samo oni proizvođači koji raspolažu moćnom mehanizacijom i koji su u stanju da savladaju ovako nepovoljne vremenske uslove – dodao je Miroslav Malešević.

Kako je kazao, manji proizvođači su do sada uradili manje nego što je to uobičajeno, jer čekaju kišu. Ipak, slaba kiša, koja trenutno pada, ne pomaže ratarima da bi mogli i sa lakšom mehanizacijom ući u setvu.

On preporučuje da se svakako upotrebe đubriva za takozvano osnovno đubrenje. Međutim, na tržištu ne postoji dovoljna količina đubriva s odgovarajućim formulacijama.

- Najpovoljnije đubrivo koje se može naći u prodaji je MAP, koji sadrži samo azot i fosfor. Problem je što se uz MAP mora dodati i određena količina uree. Moj savet je, a to je savet struke, da seme pšenice treba posejati u suvo, na nešto veću dubinu, od četiri do pet centimetara, gde može da čeka ozbiljniju kišu – zaključio je profesor Malešević.