- TRŽIŠTE - /10.03.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.20 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.55 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.49 din/kg , pšenica 20.04 din/kg , soja 33.21 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.88 din/kg , pšenica 15.93 din/kg , soja 31.44 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.55 din/kg , pšenica 20.94 din/kg , soja - ;

SRBIJA PREKINULA VAKCINACIJU PROTIV KLASIČNE KUGE SVINJA

 

Beograd, 18. decembar 2019.

Izvor: Politika

  • Obustavlja se primena mere na celoj teritoriji. Od 2006. godine na vakcinaciju i sprovođenje zdravstvene zaštite potrošeno oko 8,3 milijarde dinara

U Srbiji se od 15. decembra ne primenjuje vakcinacija svinja protiv klasične kuge svinja (KKS), koja je organizovano bila na snazi poslednjih petnaestak godina godina. Kako je za „Politiku” potvrdio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, obustava vakcinacije odnosi se se na celu teritoriju zemlje, jer je monitoring pokazao da virus ne cirkuliše u populaciji domaćih i divljih svinja.

– Sledeći korak je zahtev Evropske komisije da obavi kontrolu. Ovaj proces mogao bi da potraje oko godinu i po. Ovo je dobra vest za domaće proizvođače, koji će sada moći da ponude i svinjsko meso na evropskom tržištu – istakao je Nedimović.

Ova veterinarska mera do sada je sprečavala izvoz svinjskog mesa u EU, osim proizvoda koji su prošli termičku obradu. Vakcinacija protiv ove bolesti počela je u Srbiji pre tridesetak godina, a poslednjih 15 sprovodi se organizovano. Za naš list nedavno je rečeno da je protiv ove bolesti godišnje vakcinisano između 2,8 i 2,9 miliona svinja (i revakcinisano oko 1,2 miliona). Prema podacima iz jula ove godine, za nabavku vakcina i sprovođenje mera zdravstvene zaštite od 2006. potrošeno je oko 8,3 milijarde dinara.

Ipak, za sticanje statusa zemlje slobodne od klasične kuge potrebna je potpuna primena mera. To znači i zvaničnu potvrdu da virus ne postoji u populaciji domaćih i divljih svinja. Procedura dokazivanja, po iskustvu drugih država koje su ranije obustavile vakcinaciju, može da traje i do nekoliko godina.

Nedimović je ranije rekao da ćemo, što se tiče trgovanja sa Evroazijskom unijom, moći da tražimo od država EU da nam dozvole transport preko njihovih teritorija, što je velika pogodnost za proizvođače zbog smanjenja troškova. Istakao je da je ova odluka najznačajnija upravo za trgovinu.

Uzročnik klasične kuge svinja je virus koji može mesecima da se održi u mesu, mesnim prerađevinama i otpadu. U svinjskom mesu koje se drži na temperaturi od četiri stepena Celzijusa može da preživi od tri do šest meseci, dok u suvom mesu na sobnoj temperaturi može da preživi i duže od 10 meseci.

Oboljenje se javlja na svim kontinentima i nanosi velike štete svinjarstvu. U nekim državama je iskorenjeno. Zbog mogućnosti nastanka velikih ekonomskih šteta ne samo za zemlju u kojoj se KKS pojavila, već i za zemlje u okruženju, bolest se nalazi na listi A bolesti Svetske organizacije za zdravlje životinja (OIE). Sprovođenje vakcinacije protiv KKS u nekim zemljama, uključujući do sada i Srbiju, omogućavalo je održavanje i otežavalo iskorenjavanje bolesti.

Prema informacijama sa sajta ministarstva poljoprivrede, poslednji slučaj KKS u Srbiji je prijavljen 2010. godine (Sremska Mitrovica – Veliki Radinci). Zbog toga, kao i cirkulacije virusa (stalne pojave antitela kod mladih divljih svinja), prekid vakcinacije odlagan je još od 2010. godine.