- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Srbija – Slovenija

 

PODRŠKA KANDIDATURI ZA ULAZAK U EU

Beograd, 17. juni 2011.

Na poziv  Dejana Židana, ministra poljoprivrede, šumarstva i hrane Republike Slovenije, delegacija Vlade Republike Srbije predvođena ministrom poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušanom Petrovićem, boravila je u zvaničnoj poseti Republici Sloveniji, 15. juna 2011. godine.

Poseta ministra Petrovića otpočela je na graničnom prelazu Obrežje, gde su predstavnici fitosanitarnih i veterinarskih inspekcija dveju zemalja razmenili nove informacije i iskustva iz oblasti kontrole bezbednosti hrane. Tokom susreta, razmatrana su pitanja uzorkovanja slovenačkih prehrambenih proizvoda prilikom uvoza u Republiku Srbiju, naglašen je značaj tehničke pomoći Republike Slovenije u transpoziciji propisa koji regulišu hranu za životinje u pogledu aditiva i medicinirane hrane za životinje, kao i pomoć pravilnog razumevanja i implementacije odredbi određenih propisa Evropske unije iz oblasti veterine, u kojima Slovenija ima iskustvo.

U daljem toku posete, prilikom bilateralnog susreta ministara Petrovića i Židana, napravljen je osvrt na dosadašnju saradnju Srbije i Slovenije u oblasti poljoprivrede, razmatrane su mogućnosti za povećanje obima međusobne trgovine prehrambenim proizvodima, kao i pospešenje međudržavne saradnje u proizvodnji hrane dveju zemalja, sa naročitim naglaskom na bilateralno-tehničkoj pomoći Republike Slovenije Republici Srbiji u područiju poljoprivrede u 2011. godini.

Takođe, dvojice ministara su izrazila uverenje da je za Srbiju naročito značajno da u što kraćem mogućem roku dobije status kandidata, kao i datum početka pregovora za ulazak u Evropsku uniju. Tokom konferencije za novinare organizovane u prostorijama opštine Celje, ministar Petrović je istakao „ da je Evropska unija strateški cilj Vlade Republike Srbije, kao i da je Srbija potrebna EU isto koliko je i EU potrebna Srbiji, kako zbog velikih potencijala koji se odnose na proizvodnju hrane, tako i zbog bezbednosnih razloga, jer će biti stabilnija i funkcionalnija sa Srbijom u svom sastavu“. Ministar Petrović je takođe istakao i značaj slovenačkih investicija u Srbiji, kao i prostor za povećanje srpskih investicija u Sloveniji.

Ministri Dušan Petrović i Dejan Židan su posetili kompaniju za proizvodnju i preradu mesa „Celjske mesnine“, kao i turističku farmu „Podpečan“, gde je predstavljen primer uspešne slovenačke farme koja je ko-finansirana od strane Programa za ruralni razvoj Evropske unije.