- TRŽIŠTE - /29.05.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.90 din/kg , pšenica 19.60 din/kg , soja 42.00 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.65 din/kg , pšenica 20.02 din/kg , soja 32.97 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.64 din/kg , pšenica 17.12 din/kg , soja 31.21 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.70 din/kg , pšenica 22.02 din/kg , soja - ;

Stručna ekskurzija Udruženja „Agroprofit”

 

ODGAJIVAČI TOVNIH RASA PUTUJU U HRVATSKU

Novi Sad, 10. oktobar 2019.

Udruženje „Agroprofit” iz Novog Sada, u čijem sastavu je Proizvodna grupa odgajivača i tovljača goveda, organizuje trodnevnu stručnu ekskurziju u Hrvatsku, od 18. do 20. oktobra o.g.

Polaznici na ovaj put okupiće se u Novom Sadu, a potom će posetiti farmu Berze u Gunarošu kod Bačke Topole, gde se gaji rasa šarole. Na samom ulasku u Hrvatsku naši farmeri će obići uzornog odgajivača limuzinske rase goveda u selu Gajić – Adama Balatinca.

Prvog dana predviđen je i obilazak najveće farme u sistemu „krava- tele” na Belju, kao i razgovor o tovnom govedarstvu u Hrvatskoj i ukrštanju tovnih rasa, o čemu će govoriti stručnjaci iz Zavoda za stočarstvo u Osijeku, a planiran je i obilazak tovilišta junadi u Vardarcu.

U večernjim časovima na OPG Malbašić u Čairama organizovan je susret sa najvećim i uspešnim stočarima, koji proizvode telad i ždrebad u Lonjskom polju, gde organizovano i dugoročno koriste pašnjake. O tome će govoriti farmer Miško Šklempe iz Popovače.

Rasa salers na farmi u okolini Bjelovara

Drugog dana na programu je poseta odgajivačima tovnih rasa u okolini Bjelovara. Reč je o najvećoj farmi sa organskom proizvodnjom junadi rase salers i o šaroleu, koji se tovi za poznatog kupca.

U nedelju, 20. oktobra, učesnici ovog putovanja obići će stočare u Lonjskom polju, kao i gazdinstvo Vrakić u selu Siče. Ovo imanje je jedno od najuspešnijih u Hrvatskoj i u svom vlasništvu ima silose, tovilište i proizvodnju teladi na paši.

Na ovom putovanju naši stočari će čuti i iskustva o funkcionisanju udruženja, koje je utvrdilo standarde za proizvodnju tovne junadi u Hrvatskoj i formiralo takav brend. Sličnu inicijativu i program ima i Udruženje „Agroprofit”, stim što se ovo udruženje zalaže za povezivanje tovljača i odgajivača u jedan proizvodni lanac i gajenje dva tipa junadi – lakšu i težu.

PRIJAVE ZA STRUČNU EKSKURZIJU

Zainteresovani se mogu prijaviti putem e-maila: agroprofit.udruzenje@gmail.com ili na telefon: 021/422-713 do utorka.