- TRŽIŠTE - /10.03.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.20 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.55 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.49 din/kg , pšenica 20.04 din/kg , soja 33.21 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.88 din/kg , pšenica 15.93 din/kg , soja 31.44 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.55 din/kg , pšenica 20.94 din/kg , soja - ;

Veća cena svinja

 

PREMIJE ZA MESNATOST JAČE OD UGOVORA

Novi Sad, 19. novembar 2019.

Od danas tovljenici u Vojvodini se prodaju po ceni od 182 dinara (sa PDV), što je povećanje za više od 10% u odnosu na prošlu nedelju. Ove oscilacije u ceni nisu ništa novo i nisu vezane za godišnja doba – to nam je potvrdio i Zlatan Đurić iz Unije poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice.

  • Cena šeta, jer tovljači nemaju ugovore sa klanicama i mnogi od njih godinama tove, a ne znaju ko će biti kupac. Prodaja je sve neizvesnija, jer se meso slobodno uvozi. Sve to je uticalo da neki, pogotovo manji farmeri, ostave prazne obore. Ako me pitate da li sa ovom cenom treba da poskupi meso u maloprodaji, tvrdim da ne treba, jer su mesari cene i formirali na iznosu od 180 dinara po kilogramu žive vage – kaže Đurić.

Prof. dr Ivan Radović, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, istražuje kvalitet svinjskog mesa i bavi se postavljanjem programa za proveru kvaliteta na liniji klanja, pa je i razumljivo što prodajnu cenu vezuje za utvrđeni kvalitet na liniji klanja.

Prof. dr Ivan Radović

  • Ocena mesnatosti polutke je ključ za utvrđivanje cene svinjskog mesa i to je normalna procedura u modernim klanicama – kaže dr Radović. – Da i mi to radimo ne bi se događale oscilacije. Naša istraživanja su pokazala da se kvalitet polutke kreće od 49 do 59,8% mesnatosti. Taj prosek od 55,1% je ispod potrebnog kvaliteta. Naime, 57,5% mesa u polutki je odličan kvalitet. Kada se ceo postupak ocenjivanja poveže, farmeri neće ni biti uz vagu da mere žive svinje.

Dr Radović smatra da ocenu mesnatosti treba ugraditi i za podsticaje u gajenju visokokvalitetnih krmača.

  • Ovo je danas nemoguće ostvariti, jer nemamo merenje. A mogli bi većom premijom podstaći kvalitetna grla u odnosu na ona koja to nisu. Inače, nema pravila gde je bolji kvalitet tovljenika – na manjim ili većim farmama. Recimo, farme sa 150-700 krmača pokazuju odlične rezultate. Sve zavisi da li uzgajivač želi ili ne da primeni punu tehnologiju gajenja. Dakle, premije za mesnatost bi poboljšale kvalitet u svinjarstvu – tvrdi dr Radović.