- TRŽIŠTE - /10.03.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.20 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.55 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.49 din/kg , pšenica 20.04 din/kg , soja 33.21 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.88 din/kg , pšenica 15.93 din/kg , soja 31.44 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.55 din/kg , pšenica 20.94 din/kg , soja - ;

Zaraza stigla iz Bugarske

 

AFRI─îKA SVINJSKA KUGA SE VRATILA U SRBIJU

Dimitrovgrad, 14. januar 2020.

Izvor: Novosti Online

  • Re─Ź je o teritoriji LU "Vidli─Ź" u Dimitrovgradu i delimi─Źno o teritoriji LU "Poni┼íavlje" u Pirotu

Uprava za veterinu proglasila je epidemiju svinjske kuge kod divljih svinja, na teritoriji dva lovišta u Gornjem Ponišavlju, odnosno na teritoriji Pirotskog okruga.

Re─Ź je o teritoriji LU "Vidli─Ź" u Dimitrovgradu i delimi─Źno o teritoriji LU "Poni┼íavlje" u Pirotu. Prvi naznaka da je bolest afri─Źke svinjske kuga pristigla iz susedne Bugarske desila se oko Nove godine , kada je u ataru dimitrovgradskog sela Petrla┼í prona─Ĺeno ┼íest uginulih divljih svinja.

Kako su nam kazali u LU "Poni┼íavlje" u Pirotu, lovci su odmah dobili uputstva o pona┼íanju u ovakvim prilikama, precizno je locirano zara┼żeno podru─Źje, a uskoro ─çe biti organizovan i grupni lov na ina─Źe prenamno┼żenu polulaciju ove vrste divlja─Źi, kako se zaraza ne bi ┼íirila.

Zara┼żeno je podru─Źje du┼ż auto puta od Pirota ka granici sa Bugarskom, kao i podru─Źje od Gornjeg i Donjeg Krivodola ka Pirotu. Afri─Źka svinjska kuga ve─ç dve godine hara po farmama u Bugarskoj, pa su i kod nas poja─Źane sanitarne i veterinarske kontrole u poslednje vreme, ┼íto je pre nekoliko dana potvrdila i na─Źelnica Piurotskog okruga Dragana Ton─Źi─ç.

Pomenuta bolest se ne prenosi na ljude i druge ┼żivotinje, ali je poseban oprez potreban i kod vlasnika doma─çih svinja, koji moraju da brinu u na─Źinu dr┼żanja svinja, higijeni svinjaca i postavljanju takozvanih dezinfekcionih barijera. Simptomi oboljevanja svinja su povi┼íena temperatura, krvavi prolivi, krvarenje po u┼íima, nju┼íci, repu i ostalim delovima. Ukoliko se pomenuti simptomi primete potrebno je odmah pozvati veterinare.