- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Zastoj u prodaji utovljene junadi i dalje traje

 

FARMERI JEDINI SPAS VIDE U PRODAJNOM ARANŽMANU UZ DRŽAVNE PODSTICAJE

Beograd, 9.septembar 2020.

Nedavno objavljena uredba o interventnom otkupu junadi uz podsticaje države, sa dva miliona evra, nije povoljna za izvoznike niti domaće klanice,  koje nisu ni stavljene u funkciju otkupa.

Zbog ovih činjenica i sve većeg nezadovoljstva stočara, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede već za sednicu Vlade u četvrtak priprema novo rešenje. Da li će se povećati mogućnost za učešće kupaca u otkupu i da li će se uvesti dodatna premija od 20.000 dinara po grlu gajeno na gazdinstvima, znaće se u četvrtak.

Među zastupnicima interesa stočara danas je reagovala Agrarna komora poljoprivrednih proizvođača Srbije, sa sedištem u Beogradu, koja nam je uputila pismo kojim se obratila Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koje na sve načine pokušava da kvalitetno razreši zastoj u prodaji junadi, koji je sada potpun, jer je kvota za Tursku realizovana ovih dana.

Evo šta Agrarna komora očekuje od Vlade i Ministarstva poljoprivrede.

***

Na terenu po pitanju otkupa tovne junadi situacija je izuzetno složena.

Smatramo da to što je država Srbija odvojila dva miliona EUR-a kao pomoć farmerima znak da je država postupila izuzetno odgovorno i na tome su joj farmeri zahvalni.

Stavljamo Vam do znanja da je uredba koja je doneta u jednom delu neodređena, kao i po nama neprimenljiva. Takođe Vas obaveštavamo da je nastao problem kod kupca koji bi otkupio tovnu junad za izvoz u pravcu Izraela, cena koju je država odredila neprihvatljiva. Mi smo našli kupca koji bi junad platio 1,65 EUR-a i tu junad izvezao u Izrael i sa tom cenom bi tovljači bili zadovoljni pod uslovom da se koriguje uredba i da podsticajna sredstva koje je Vlada Republike Srbije opredelila za tu namenu budu usmerena direktno na farmere.

Najljubaznije Vas molimo da svojim autoritetom pomognete da se reši ovaj problem kako nebismo u ovako složenoj situaciji ostali bez kuća i farmere doveli u katastrofalnu poziciju – kaže se u saopštenju, koje je potpisao Nenad Manić, predsednik Agrarne komore.

***

Prema proceni  osnovnih poljoprivrednih službi, u Srbiji trenutno za isporuku ima više od 12.000 junadi. Broj grla za prodaju samo na tri farme se kreće oko 4.500.